„Klubrádió
Esti gyors

Méregtelenítés - Szénási Sándor jegyzete

25/08/2020 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Ha a kolinészteráz-gátlókat a civil szervezet a Berlinbe tartó gépen kutyulta és injekciózta az öntudatlan Navalnijba, akkor az omszki orvosok nem adtak volna neki kifejezetten mérgezések ellen javasolt atropint, mert minek, ha egy vércukor-szint zuhanás által kiváltott anyagcserezavar történt itt mindössze. Továbbá, jegyezte meg Navalnij sajtótitkára, nem találtak volna méreganyagot a politikus ruháján.

2020. augusztus 25. Esti gyors-részlet (2020.08.25. Szénási Sándor jegyzete)
03:00
00:00
Alekszej Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki egy csésze kávétól lett rosszul egy Moszkvába tartó repülőgépen, Omszkban kórházba került, ahol az orvosok megállapították, hogy nem mérgezték meg. Nem csekély közbenjárás és orosz vonakodás után Navalnijt elvihették Berlinbe, ahol a német orvosok közölték, hogy mérgezésre utaló jeleket találtak a szervezetében. Ha mindkét állítás igaz, nincs mese, a kómában levő Navalnijt az Omszk-Berlin tengely valamelyik pontján kellett, hogy intoxikálják, mégpedig a Cinema for Peace nevű magánalapítvány munkatársai, más ugyanis a gépen nem volt.

De miért tettek volna ilyet?

Orosz csúcshazafiak között bizonyára többen is hajlanak arra a magyarázatra, hogy putyini hatalmat, amelyre a politikus rosszulléte után azonnal ráterelődött a gyanú, bizonyos háttérerők az orosz orvosok által bizonyított tények ellenére is be akarják sározni, igazolni kívánják azt, hogy egy gyilkos természetű rezsimről van szó, amely nem először próbál végezni a kritikusaival, pláne Navalnijjal, aki tavaly egy őrizetbe vétele után a fogdában már elszenvedett egy mérgezést.

E teória ellenzői azonban arra mutatnak rá, hogy ha a kolinészteráz-gátlókat a civil szervezet a Berlinbe tartó gépen kutyulta és injekciózta az öntudatlan Navalnijba, akkor az omszki orvosok nem adtak volna neki kifejezetten mérgezések ellen javasolt atropint, mert minek, ha egy vércukor-szint zuhanás által kiváltott anyagcserezavar történt itt mindössze. Továbbá, jegyezte meg Navalnij sajtótitkára, nem találtak volna méreganyagot a politikus ruháján. Ergo: a mérgezés megtörtént, mégpedig a szent orosz föld légi vonzáskörzetében.

Így nem megyünk sokra. Figyelembe kell azonban vennünk, hogy Putyin és Navalnij sajtótitkárát, valamint bizonyos vérmes hazafiakat leszámítva a megszólalók egy nagyon komoly szakma képviselői, amelynek az ókor óta kötelező etikai elveire mind felesküdtek. Így tehát hinnünk kell Anatolij Kalinyicsenkónak, az omszki kórház helyettes főorvosának, aki szerint a mérgezést elvető független véleményt tíz, különböző intézményt képviselő orvos hozta, közülük egy ráadásul Moszkvából jött, illetve Alekszandr Murahovszkij főorvosnak, aki ugyan elismerte, hogy az irodájában meglátogatták bizonyos szürkeruhás emberek, ők azonban, mondja a főorvos, nem avatkoztak bele semmibe, és Navalnij szállításáról is csak az orvosok döntöttek.

A berliniek nyilván tévedtek.

Jó arra gondolni, hogy diktatúrás állapotok ide vagy oda, a szakmai éthoszhoz való töretlen ragaszkodás becsület és dicsőség dolga, és mint ilyen, nem befolyásolható, nem törhető meg, és nem árulható el.

A még bennünk levő kisgyerek néha mesét követel.

Szénási Sándor jegyzete a 2020. augusztus 25-i Esti gyorsban hangzott el.

Címlapi kép: Alekszej Anatoljevics Navalnij 2017-ben, miután putyinista aktivisták megtámadták és zöld vegyi anyaggal öntötték le. Forrás: Wikipedia