„Köszönjük,
A lényeg

20 ezres ellenzéki tüntetést tartottak Moszkvában – Mintegy 20 ezer fős ellenzéki tüntetést tartottak Moszkvában

29/09/2019 18:29

| Szerző: MTI

 | Szerkesztő: Báder Tamás

Ezrek követelték Moszkvában a nyári tüntetések miatti felelősségre vonás leállítását

A libertárius párt által szervezett megmozdulás részvevői egyebek mellett azoknak az aktivistáknak a szabadon bocsátását követelték, akik ellen a fővárosi nyári tüntetéssorozat miatt indult eljárás. A proteszthullámot az váltotta ki, hogy a szeptember 8-án megtartott moszkvai képviselőtestületi választáson az illetékes hatóságok nem engedtek elindulni több mint félszáz független és ellenzéki jelöltaspiránst.

    A hatóságok az ajánlóíveken szereplő aláírások meghamisításával indokolták a kizárásukat. Az érintettek a Kreml által elrendelt diszkriminációnak minősítették ezt, és tüntetéseket szerveztek. A demonstrációk engedélyezését a fővárosi hatóságok rendre elutasították, a rendfenntartó erők pedig erőt alkalmaztak a feloszlatásukra és mintegy kétezer embert őrizetbe vettek, többeket közülük elítéltek.

    A pénteki tüntetésen, amelynek részvevői a "politikai elítéltek" szabadon bocsátását követelték, az Interfax hírügynökség szerint senkit sem vettek őrizetbe. Az eseményen megjelent Alekszej Navalnij ellenzéki vezető. Azzal vádolta meg hatóságokat, hogy sokakat nem engedtek be a megmozdulás helyszínére.

    A szeptember 8-i választásokon az ország kormányereje, az Egységes Oroszország párt a fővárosi képviselőtestületben elvesztette mandátumai egyharmadát, de így is megőrizte többségét.