„Klubrádió

Pfizer: 90 százalékban hatékony az új vakcina

9/11/2020 13:57

| Szerző: Klubrádió

Hat országban, több mint 40 ezer betegen tesztelték a Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett oltóanyagát, amely az adatok szerint az esetek 90 százalékában bizonyult hatékonynak. Ha az amerikai gyógyszerfelügyelet, az FDA engedélyezi, megkezdődhet a vakcina tömeggyártása.

Az elsődleges kísérleti eredmények alapján úgy tűnik, hatékony a koronavírus ellen a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett vakcina – írja a hvg.hu.

A portál a The Washington Post cikkét szúrta ki, amely szerint a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett koronavírus elleni vakcina 90 százalékban hatékonynak bizonyult az első tesztek alapján. A New York-i gyógyszergyár hat országban 43500 beteggel tesztelte az oltóanyagot és egyetlen esetben sem merült fel biztonsági aggály.

 
 Fotó: Pixabay
 

A vállalatok most azt tervezik, hogy a hónap végéig benyújtják az engedélyezési kérelmet az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatalnak (FDA). Jelenleg körülbelül tucatnyi szer van a kísérletek utolsó fázisában, de ez az első, ami biztató eredményeket mutat – foglalta össze a portál.

A vállalatok két komponesű vakcinát fejlesztettek, amiket 3 hét különbséggel adnak be a betegeknek. Ha az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezi, év végéig 50 millió, 2021-ben 1,3 milliárd adag oltóanyagot szállíthatnak le.

Szeptember közepén tett nyilatkozatában októberre ígért vakcinát a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen a gyógyszergyár, aminek tükrében – ha sikerül az engedélyeztetés november végén, mindössze egy hónappal maradnak el a határidőtől.