„Klubrádió
Esti gyors

Mérő László: Ez a baj Orbán jóslatával

7/11/2020 03:00

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Konkrét időpontot és konkrét betegszámot jelölt meg Orbán Viktor arra, hogy mikor tetőzik a járvány. Honnan tudja? Matematikusok számolták ki? Mérő Lászlóval beszélgettünk az Esti gyorsban.

2020. november 06. Esti gyors - részlet 20.11.06. Mérő László
07:36
00:00

Talán hihetetlenül hangzik, de a számok tudománya a járvány elleni védekezésben is jól jön. Matematikusok készítenek különböző modelleket, amelyekkel leírják a vírus várható terjedését. Van, aki csak számokkal dolgozik, például korábbi járványok adatait használja, és van, aki orvosi szempontokat is bekalkulál a modelljébe, vagy éppen a mostani orvosi véleményeket helyezi előtérbe. A prognózisok a különböző szempontok miatt természetesen eltérőek, majd csak később derül ki, hogy melyik állt legközelebb az igazsághoz.

Orbán Viktor valószínűleg hisz egy ilyen modellben, bízik a készítőjében, azért merte kimondani december 10-ét, mint a csúcspont dátumát és a 4480-as betegszámot. Azonban ez így nem határozható meg, nem mondható ki, mert ilyen konkrét formában nem igaz.

Mérő László matematikus világította meg, hogy mi a baj a miniszterelnök kijelentéseivel. Az rendben van, hogy megkérdezte a modell készítőjét a várható trendről. Csakhogy egy matematikus mindig hozzáteszi a modell által mutatott számhoz, hogy plusz-mínusz ennyi és ennyi. Vagyis egy sávot határoz meg. Mondjuk ebbe beleférne, hogy nem 10-én, hanem 15-én tetőzik a járvány, senkit nem zavarna a néhány napos eltérés. Csakhogy Orbán Viktor valószínűleg túl bonyolult üzenetnek gondolta ezt, és azt várta a matematikai modell készítőjétől, hogy egyszerűbben mondja meg, mi várható. Megtörtént.

Mérő László szerint persze egy politikus megteheti, hogy annak hisz, akinek akar, szakmai tudástól függetlenül, és az általa kiválasztott modellt tekinti mindenhatónak. Igaz, hogy itt lehet óriásit tévedni, de ez legyen a politikus dolga. Azt viszont nem teheti meg, hogy megnéz 4-5 különböző modellt, mindegyikből kimazsolázza azt, ami neki tetszik, és ezt a mixet közli az emberekkel. A népszerűtlen adatokat pedig elfelejti, mintha azok nem is léteznének. Nincs mese, választani kell: vagy ennek hisz az ember, vagy annak. A matematika már csak ilyen.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/MTVA Fotó: Zih Zsolt.

Esti gyors
2020.11. 06. 16:00
Műsorvezető: Rózsa Péter

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás