„Klubrádió
Esti gyors

Beszólás – Szénási Sándor jegyzete

4/11/2020 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A Ryanair nevű, ír bázisú fapados légitársaság beszólt az amerikai elnöknek, és nem azért, mert Trump megsértette volna, vagy ártott volna neki. Nem, úgy tűnhet, hogy a cég az igazság, némi moralitás, a józan ész stb. nevében horkant fel, amikor közölte a Punk-kal (copyright by Robert de Niro), hogy időnek előtte győzelmet hirdetni annyi, mint landolás előtt kiszállni egy repülőgépből, amit ő, vagyis a Ryanair egyáltalán nem tanácsol. A társaságnak akkor is száz százalékig igaza van, ha Trump előbb bár hazudik, később azonban valóban győz, a dolog mégis furcsa.

2020. november 04. Esti gyors / részlet, Szénási Sándor jegyzete (20.11.04.)
02:25
00:00

Valami különös, sőt szokatlan dolog történt: ha mégsem az, tehát nem különös és nem szokatlan, akkor nekem még sok vicc új. A Ryanair nevű, ír bázisú, több mint 4oo repülőgépet üzemeltető fapados légitársaság beszólt az amerikai elnöknek, és nem azért, mert Trump megsértette volna, vagy ártott volna neki. Nem, úgy tűnhet, hogy a cég az igazság, némi moralitás, a józan ész stb. nevében horkant fel, amikor közölte a Punk-kal (copyright by Robert de Niro), hogy időnek előtte győzelmet hirdetni annyi, mint landolás előtt kiszállni egy repülőgépből, amit ő, vagyis a Ryanair egyáltalán nem tanácsol. 

A társaságnak akkor is száz százalékig igaza van, ha Trump előbb bár hazudik, később azonban valóban győz, a dolog mégis furcsa. Mit érdekli egy szőrösszívű kapitalista társaságot a politikai vagy éppen polgári erkölcs trumpi lezüllesztése, miért nem azzal foglalkozik, hogy a vírus miatt eddig 197 millió dollárt bukott, igaz, az elemzők 244 milliót jósoltak, a mérleg tehát jobb, mint amit vártak, de azért nem jó.

A helyzet azonban az, hogy a Ryanair gúnyos beszólása és a veszteség összefügg. A cég már európai kormányoknak is nekiment azzal a váddal, hogy félrekezelték a járványt, a repülőtéri tesztelés például egységes előírások híján kaotikusra sikeredett, ami sokat ártott a légiközlekedésnek, és az Egyesült Államokkal, konkrétan Trumppal is ez a baj. Mármost tágabb összefüggésben ez azt jelenti, hogy bár korunk a szétesés felé tendál, a részek lázadása az egységek ellen látványos, és sikeres, a globalizáció szálai azonban nem téphetők el csak úgy: O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója, úgyis mint a globális karvalytőke reprezentánsa értésre adja, hogy nem híve a nemzetállami gányolásoknak, a hozzá nem értésnek, és a hadonászó halandzsázás helyett profizmust vár, és ezzel persze profitot. Tök mindegy neki, hogy ki az elnök.

Ezt csak úgy jelzésképpen mondjuk. Amúgy a társaságnak hívei nem vagyunk, hasznunk belőle nincsen, egyszerűen csak rögzítjük, hogy a cég most az irónia mezejére lépett, és elmésnek bizonyult. Ez is valami, még ha a poént csupán a tőkemegtérülés vágya szülte is.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2020. november 4-i adásában hangzott el. Címlapi kép: Gage Skidmore/Flickr.com

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás