„Klubrádió

Szijjártó válaszolt az Orbán kritizáló Obamának

11/01/2021 17:41

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor nem lottón nyerte a miniszterelnöki pozícióját, hanem választáson, rá kellene bízni minden országra, hogy a saját maga jövőjéről döntést hozzon, és azt nem kellene kommentálgatni – így reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Barack Obama volt amerikai elnök a magyar kormányfőt bíráló megjegyzésére.

Az RTL megkérdezte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert, hogy mi a véleménye a volt amerikai elnök, Barack Obama legutóbbi, Orbán Viktor hatalomgyakorlását is bíráló okfejtéséről. Obama még a múlt hétvégén a Daily Show című amerikai szórakoztató talk show-ban két vezetői típust hasonlított össze. Az egyik kategóriába szerinte azok tartoznak, akik demokratikus alapokon irányítanak, bevonják az embereket is a döntéshozatalba, ezzel szemben a másik típus, az erős ember típusa, aki fentről-lefelé uralkodó, hierarchikus rendszert épít ki, és alattvalókként kezeli az állampolgárokat. Utóbbira látunk szerinte példát a Fülöp-szigeteken, Magyarországon és még néhány afrikai és ázsiai országban, a két fajta hatalomfelfogás, és hatalomgyakorlás között pedig folyamatos csata zajlik.

Szijjártó Péter szerint rá kellene bízni minden országra, hogy a saját maga jövőjéről döntést hozzon, és ahhoz nem kellene ilyen megjegyzéseket fűzni.

 
Szijjártó Péter 
külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik az RTL-nek
 

„ ... ne felejtsük el, hogy Magyarországon a miniszterelnöki pozíciót azt nem lottón nyeri valaki, hanem azután lesz miniszterelnök, hogy megnyer egy választást. Tehát, ha az emberek rá szavaznak. Tehát az ilyen típusú minősítgetése Magyarország vezetőinek, az a magyar emberek döntésének a minősítgetése. És az sejlik fel, mint hogyha ezen kijelentés megfogalmazója nem nézné ki a magyar emberekből azt, hogy saját maguk érett döntést tudnak hozni a saját jövőjükről”.

Szijjártó szerint az volna helyes „ha a tisztelet talajén állva rábíznánk minden országra, hogy a saját maga jövőjéről döntést hozzon, és azt nem kommentálgatjuk”. Majd hozzáteszi: „mi sem tettük azt az elmúlt hetek, vagy napok amerikai belpolitikai folyamati során”.

Szijjártó Péter már ősszel, az amerikai elnökválasztási kampány során is vitába keveredett a demokrata párti oldallal. Az amerikai elnökválasztási kampány finisében az Orbán-kormány egyértelműen a hivatalban lévő Donald Trumpot támogatta, Szijjártó pedig külön meg is támadta Joe Bident, miután a demokrata elnökjelölt Magyarországot Lengyelországgal együtt totalitárius rendszerekkel együtt emlegette. A magyar külügy vezetője akkor azt üzente Bidennek, jó lenne, ha választ adna arra kérdésre, hogy milyen módon vetette latba a politikai befolyását a fia, és a fia által vezetett vállalat érdekében, ennek a vállalatnak a nyereségessége érdekében. Szijjártó szerint azonban ezeket a kijelentéseit nem kell túlértékelni az amerikai-magyar kapcsolatok alakulása tekintetében.