„Klubrádió

Szijjártó szerint nem kell túlértékelni, amiket Bidenről mondott

11/01/2021 11:33

| Szerző: Klubrádió/mfor.hu

Nincs mit elsimítani a magyar-amerikai kapcsolatokban – erről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor az mfor.hu arról kérdezte, szükség lesz-e valamilyen protokolláris gesztusra azután, hogy ősszel nekiment az amerikai elnökválasztás demokrata jelöltjének, a végül győztes Joe Bidennek.

Választási kampány volt, „ősszel nem az történt, hogy egyszer csak gondoltunk valamit, és nekirontottunk az amerikai elnökválasztás egyik jelöltjének, hanem az, hogy az egyik jelölt Magyarországot egy autoriter államként állította be, ami egyértelmű sértés a magyar emberekre, a magyar nemzetre nézvést. Ezt nyilvánvalóan nem lehetett reakció nélkül hagyni. (…) Én ott nem állítottam, csak annyit mondtam, hogy mielőtt ő közép-európai országokat rágalmaz, és egy közép-európai nemzetet sért meg azzal, hogy diktatúrának állítja be, azelőtt lehet, hogy neki címezve is lennének olyan kérdések a térségünkhöz kötődően, amiket meg kellene válaszolnia” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az mfor.hu-nak adott interjújában, amikor a lap újságírója azt kérdezte tőle, kellett-e már exkuzálnia magát a leendő amerikai elnök, Joe Biden előtt, miután elég kemény megjegyzést tett ukrajnai kapcsolataira, családtagja üzleteire az amerikai elnökválasztás előtt.

Orvosi eszközöket gyártó üzemet épít a Samyang Biopharm G
 
Szijjártó PéterFotó: 
MTI/Illyés Tibor

Az amerikai elnökválasztási kampány finisében az Orbán-kormány egyértelműen a hivatalban lévő Donald Trumpot támogatta, Szijjártó pedig külön meg is támadta Joe Bident, miután a demokrata elnökjelölt Magyarországot Lengyelországgal együtt totalitárius rendszerekkel együtt emlegette. A magyar külügy vezetője akkor azt üzente Bidennek, jó lenne, ha választ adna arra kérdésre, hogy milyen módon vetette latba a politikai befolyását a fia, és a fia által vezetett vállalat érdekében, ennek a vállalatnak a nyereségessége érdekében.

A külügyminiszter most, az mfor.hu-nak hangsúlyozta, egyfajta gesztus lehet Washington felé, hogy az elmúlt hetekben, ő és a magyar nagykövet is többször elmondta az elmúlt hetekben, hogy Magyarország számára „fontos a harmonikus együttműködés az Egyesült Államokkal".