„Klubrádió

Volt főtanácsadójának is megkegyelmezett Trump

20/01/2021 11:51

| Szerző: Klubrádió

Közel 150 embernek, köztük egykori főtanácsadójának, a csalás miatt letartóztatott Steve Bannonnak Vélhetően mégsem ad kegyelmet magának és családtagjainak Donald Trump, mivel jogásza szerint ez beismerésként hatna. A kegyelmek kiadásakor ugyanis meg kell nevezni, hogy mely ügyre vonatkozik. Jelenleg nem folyik vizsgálat Trump ellen.

143 embert részesített elnöki kegyelemben Trump, miközben eddig teljes elnöksége alatt 95 kegyelmet osztott ki. A listán több közvetlen szövetségese szerepel, hírességek mellett.

Elnöki kegyelmet adott Steve Bannonnak, egykori főtanácsadójának. Bannont azért tartóztatták le három másik emberrel együtt, mert kiderült, hogy több százezer adományozót tévesztettek meg, amikor pénzgyűjtést hirdettek az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítésére. Az összegyűjtött 22 millió dollár jelentős részét azonban nem a falra, hanem saját életvitelük és kiadásaik fedezésére költötték – írja a CNN.

 
Donald Trump
Forrás: Flickr.com.
 

A legnagyobb találgatás azt övezte, hogy Trump végül ad-e előzetes kegyelmet saját magának és a családtagjainak, ezzel a trükkel akadályozva meg, hogy később eljárást indítsanak ellenük. Erről végül állítólag a Fehér Ház jogásza beszélte le, mondván, hogy ez előzetes beismerésnek hatna. Trump vagy a családtagjai ellen jelenleg ugyanis nem folyik vizsgálat és nem vádolják őket szövetségi bűncselekménnyel. Az elnöki kegyelem megadásakor viszont közelebbről is meg kell jelölni, hogy milyen vádak alól ad felmentést az elnök.