„Klubrádió
Hetes Stúdió

Fiktív beszélgetés a miniszterelnökkel – Neuman Gábor jegyzete

9/01/2021 15:10

| Szerző: Neuman Gábor/Klubrádió

„A baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal, rendőrsorfallal kellett megvédeni a Parlament épületét az erőszakos tömegtől, amelyben ellenzéki politikusok is voltak”.
2006 őszén?, kérdezett bele a riporter.
„Dehogyis”, háborodott föl Orbán. „Miért, mi volt 2006 őszén? Mire próbál célozgatni?”
Neuman Gábor jegyzetében egy szerkesztett beszélgetést mutat be a miniszterelnökkel, aki azonban nem kap kemény kérdéseket, mert ezt manapság nem szokás csinálni a Kossuth Rádióban. Orbán úgy hazudhat, ahogy csak belőle kifér. A mikrofonállványok nem kérdeznek vissza.

2021. január 09. Hetes Stúdió / részlet, Neuman Gábor jegyzete (21.01.09.)
03:30
00:00

Pénteken Nagy Katalin, a Kossuth Rádió kiváló riportere fogta kérdőre a miniszterelnököt, hogy mi a helyzet a vakcinákkal, miért van ennyi haláleset, és hol vannak a vakcinák?  A miniszterelnök a provokatív kérdésekre meglehetősen nyugodtan válaszolt: "A végső győzelem neve vakcina, erre nem várni, hanem inkább szerezni kell, le kell csapni – jelentette ki –, mert az EU lassú. Ezért tárgyalunk a kínaiakkal, oroszokkal, izraeliekkel. (...) Látom a vitákat az EU-ban, én is jobban szeretem, ha ilyenkor nem várni kell, hanem cselekedni." „Ahogy ez az ország küzd, az elismerése méltó”-jelentette ki Orbán.

És mit szól az Amerikában történtekhez, csapott le Orbánra Nagy Katalin. Orbán ettől sem rendült meg.

„Részvétet nyilvánítunk az elhunytak családtagjainak”. Azonban azt is hozzátette, mi nem minősítgetünk egy másik országot sem, mert mi sem szeretjük, ha minket minősítenek, így nem szólunk bele abba, ami Amerikában történik, viszont szurkolnak azért, hogy meg tudják oldani a problémákat, Ez az amerikaiak dolga, bíznak abban, hogy megoldják a kialakult helyzetet.”

Továbbá még azt is mondta, hogy: "Szorítunk Donald Trump amerikai elnök újabb győzelméért és gratulálunk az új amerikai alkotmánybíró megválasztásához" – mondta. A miniszterelnök gratulált Amy Coney Barrett amerikai alkotmánybíró megválasztáshoz is. Azt mondta: emberemlékezet óta nem történt olyan, hogy a hagyományos amerikai értékeknek ilyen erős többségük lett volna a testületben, Trump ezzel "megmentette a konzervatív Amerikát és belépett a legnagyobb amerikai elnökök közé". Illetve ezt az utóbbit tavaly októberben mondta, de végül is pár hónap ide vagy oda, nem számít. De Nagy Katalin nem hagyta nyugodni a miniszterelnököt, aki már azt hitte, vége a tortúrának. 

Mi a véleménye az ellenzék reakcióiról?- kérdezte.

"A baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal, rendőrsorfallal kellett megvédeni a Parlament épületét az erőszakos tömegtől, amelyben ellenzéki politikusok is voltak".

2006 őszén?, kérdezett bele a riporter.

Dehogyis, háborodott föl Orbán. Miért, mi volt 2006 őszén? Mire próbál célozgatni?

Nagy Katalin próbálta menteni a menthetőt. Hát arra, hogy Gyurcsány direkt szemkilövetésre bíztatta a híveit. Meg arra, hogy lovasrohamot vezényeltek a békés fideszes tömeg ellen az Astoriánál. De előtte volt a Szabadság téren ez meg az.

Mi az az ez meg az, kérdezte Orbán. Nagy Katalin erre azt mondta, hogy semmi, csak butaságokat beszéltem.

Nem kellene magának nyugdíjba mennie, hány éves, kérdezte a miniszterelnök.

Kivágom, mondta a riporter, mire Orbán: Azt hiszem ez jó válasz, magát fogjuk innen kivágni.

Eddig az úgynevezett fiktív, avagy szerkesztett beszélgetés, de Nagy Katalin nem megy nyugdíjba, és nem kellemetlenkedett, mert ezt manapság nem szokás csinálni a Kossuth Rádióban.   

Úgy ment minden most pénteken is, ahogy eddig. Ahogy a Kádár rendszerben szokott volt történni, Lakatos elvtárs felügyelete alatt. Most Lakatos elvtárs Rogán elvtárs, és Ő is „jól” végzi a munkáját.

Orbán úgy hazudhat, ahogy csak belőle kifér. A mikrofonállványok nem kérdeznek vissza, és nem hozzák kellemetlen helyzetbe a nyilatkozót.

Neuman Gábor jegyzete a Hetes Stúdió 2021. január 9-i adásában hangzott el. Címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt