„Klubrádió

Orbán a magyar ellenzéket a Capitolium ostromlóihoz hasonlította

8/01/2021 11:40

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában szóba került a Capitolium, a washingtoni törvényhozás szerdai ostroma is. A miniszterelnök azt mondta, nem szól bele abba, ami most Amerikában történik. Viszont – tette hozzá – ismeri ezt a problémát, mert „a baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal”. Erőszakos baloldali tömegről beszélt, amely a Parlamentet támadta, és amelyben ott voltak ellenzéki politikusok is, egyikük bíróság elé áll. A riporter emlékeztette, hogy ez 2018 decemberében történt.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban a többi között arról beszélt, hogy február elsejéig maradnak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások, erről itt írtunk bővebben. Az interjú vége felé szóba került az is, hogy Donald Trump leköszönő amerikai elnök szerdai beszéde után híveinek egy csoportja betört a washingtoni Capitolium épületébe, a zavargásokban négy tüntető és azóta egy rendőr meghalt.

A Trump támogatását a világon az elsők között felvállaló Orbán Viktor azt mondta: „Azt javaslom magunknak, hogy azt a külpolitikát folytassuk, amit eddig követtünk, vagyis hogy mi nem minősítgettünk egyetlen másik országot sem. Nem szeretjük, ha bennünket minősítgetnek, következésképpen mi sem minősítgetünk más országokat, és nem szólunk bele abba sem, ami most Amerikában történik. Ez az amerikaiaknak a dolga. Szurkolunk nekik, és bízunk abban, hogy sikeresen meg fogják oldani a saját problémáikat.” 

 A Capitolium elleni támadás kívülről (fotó: Tyler Merbler/Flickr.com)
 
 

Úgy folytatta: „Ezt egy olyan ország vezetőjeként vagy miniszterelnökeként mondom, aki ismeri ezt a problémát. Csak nem jön egyből elő a gondolataink közül, hogy a baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal. Hát azért emlékszem, hogy megostromolták az országgyűlés épületét. Emlékszem azokra a képekre, hogy rendőrsorfallal kellett megvédeni a magyar parlament épületét az erőszakos baloldali tömegtől, ahol ott voltak az ellenzéki politikusok. Meg azt is tudjuk, hogy most is van olyan ellenzéki pártvezető, aki azért állt bíróság elé, mert egy ilyen alkalommal füstbombát vagy füstgránátot dobott a rendőrökre. Tehát azt, ami most Amerikában történt, azt mi ismerjük.” 

A riporter ekkor emlékeztette, hogy ez 2018 decemberében történt, mire Orbán azt mondta: „Hát már nem is tudom, melyik évben volt”.

A Telex cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy amerikai szélsőjobboldali körökben elkezdett terjedni az a gondolatmenet, amely szerint nem Donald Trump hívei támadták meg a Capitoliumot, vagy legalábbis nem ők provokálták ki a zavargásokat, hanem az Antifa-mozgalom tagjai (antifasiszták) álcázták magukat Trump-támogatónak, és az ő számlájukra írható a felfordulás. Az összeesküvés-elmélet mögött azonban hatalmas tévedések vannak, és a vezető republikánus politikusok többsége is Trumpot okolja az elszabadult indulatokért.