„Klubrádió

Orbán: Weber önzőségből és gyűlöletből támadja Magyarországot

30/12/2020 11:42

| Szerző: Klubrádió

Új állomásához érkezett az Orbán Viktor és Manfred Weber közti nyilvános üzengetés. A miniszterelnök szerint Weber nem veszi tudomásul, milyen gazdasági eredményeket ért el Magyarország az utóbbi években, ehelyett arról beszél, hogy Orbán tévútra vezette az országot. A kormányfő azt írta, „még ha emberileg érthető” is, „akkor sem helyes”, hogy Weber, egy európai pártcsalád vezetője „tisztánlátását így eltorzítsa a személyes indulat, „sőt gyűlölet”.

Manfred Weber csatlakozott a baloldali elitklubhoz, ahol a jobboldalnak csak széle, a baloldalnak pedig csak közepe van – írta Orbán Viktor az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjének válaszolva.

A levélről a Miniszterelnöki Sajtóiroda közleményben tájékoztatta az MTI-t. A levél előzménye egy Orbán által a német Welt am Sonntag lapnak adott interjú, amiben a miniszterelnök azt mondta, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője megsértette a magyar népet. Weber erre kemény cikkben reagált, és elmondta, szerinte Orbán el akarja pusztítani az egységes Európát. A magyar miniszterelnök szamizdatnak nevezett írásában azt mondja, Manfred Weber a németországi nyilvánosságban tévútnak minősítette Magyarország politikáját, amely „tíz éve irányítja az országot.”

Az Európai Néppárt kongresszusa Helsinkiben
 
EPP - Orbán Viktor Fotó:
MTI/Koszticsák Szilárd
 

Orbán ellenérvéként az ország gazdasági eredményeit sorolta: azt, hogy a járvány kezdetéig 4 százalék alá nyomta a munkanélküliséget, 84-ről pedig 66 százalék alá az államadósságot, „a GDP 2014 óta 2-3 százalékkal gyorsabban nő, mint az európai átlag, és mi költjük arányosan a legtöbb pénzt egész Európában családtámogatásra, kultúrára és sportra, a magyar gyerekek számára bölcsődét, óvodát és ingyenes iskolai étkezést és tankönyveket biztosítunk.”

Orbán szerint „közismert tény”, hogy Weber neheztel Magyarországra: „Bennünket okol, amiért nem teljesültek az Európai Bizottság elnöki székét megcélzó ambíciói” – áll a levélben. „Ez igaz” – jelentette ki Orbán, hozzátéve, még ha „emberileg érthető” is, „akkor sem helyes”, hogy Weber, egy európai pártcsalád vezetője „tisztánlátását így eltorzítsa a személyes indulat, „sőt gyűlölet”. Úgy fogalmazott: azt várják el a vezetőktől, hogy erősítsék a pártcsaládot, növeljék súlyát és befolyását.

A magyar kormányfő azt írta: Manfred Webernek is meg kellene értenie, hogy „Közép-Európában Marx, Lenin és a kommunizmus iránt érzett megvetésünk nem kisebb, mint amit a nácik és a nemzetiszocializmus iránt érzünk”.

(Kiemelt kép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)