„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Kuncze Gábor: A járvány politikai tényezővé vált

4/01/2021 20:26

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Másképpen, kedvezőbben is alakulhatott volna a járványügy, ha a miniszterelnök 2020 tavaszán összehívta volna a parlamenti pártokat és olyan közös testületet állított volna fel, amelyben közösen dönthettek volna a főbb kérdésekben – véli Kuncze Gábor. A volt belügyminiszter szerint ezzel az egész országot egységessé lehetett volna tenni a koronavírus kezelésével kapcsolatban. Ez nem így történt, a kormány támogatottsága is megkopott, és Kuncze úgy véli, az ellenzéknek csak akkor van esélye, ha a kezdeményez, nemcsak reagál a kormányzat lépéseire.

2021. január 04. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. január 04., hétfő 09:00): Kuncze Gábor
00:00
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Lampé Ágnes, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

Eseménydús 2021-es évre számít Kuncze Gábor. A volt belügyminiszter úgy látja, a járvány politikai tényezővé vált, itthon a szükségesnél jobban is. Február környékén, amikor már tudni lehetett, hogy súlyos gazadasági és társadalmi válsággal néz szembe az ország, a miniszterelnök megtehette volna azt, hogy összehívja a parlamenti pártokat és alakít egy olyan közös testületet, ahol együtt döntenek a főbb járványügyi kérdésekben. „Ilyen módon lehetett volna egy irányba állítani a közvéleményt” – tette hozzá.

2020 – Mindenben Orbán szava döntött

Mint tudjuk azonban, nem ez történt. Orbán Viktor minden kérdésben egyedül akar dönteni. Egy ilyen attitűd mellett Kuncze szerint az ellenzéknek nem maradt helye, kiszorult az ügyintézésből. Ennek következménye, hogy a megosztottság jelentette szakadék csak még inkább elmélyült.

A volt a politikus szerint a második hullámig ez nem is jelentett akkora problémát, aminek elején Orbán olyasmiket ígért, mint hogy „mindenkit meg fogunk védeni”, és „mindenre fel vagyunk készülve”. Mára azonban kiderült, hogy egyik jóslata sem jött be, viszont a kormányzat késlekedéseként többen haltak meg, mint az átgondolt stratégia mellett indokolt lenne.

Ennek is köszönhető, hogy „a kormány népszerűsége valamelyest erodálódott” – utalt a közvéleménykutatások egybehangzó eredményére Kuncze, hozzátéve, ezt a lehetőséget azonban az ellenzék még nem tudta előnyére fordítani.

Koronavírus - Megkezdődött az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálk
 
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI
 

2021 – Kérdőjelek és lehetőségek 

Azt is hozzátette, hogy 2020 eseményeinek számos következménye lesz a 2021-es évre vetítve is. Ilyen például az oltási hajlandóság. Nagyon kevesen tervezik beoltatni magukat. Ennek egyik oka a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság, a másik pedig, hogy sokan nem értik – talán nem ok nélkül – hogy miért kell az oltásra sok személyes információt megadva regisztrálni.

Hogy az ellenzék mennyiben tudja majd a kínálkozó lehetőséget megragadni és a maga javára fordítani, az nagyban függ attól, hogy tud-e változtatni azon a stratégián, amely szerint eddig csak reagált a kormányzat akcióira – véli a politikus.

Ami a kormányzatot illeti Orbán Viktor környezetéből elfogytak a szakemberek, akik adott esetben ellent tudnának mondani a miniszterelnöknek. Kuncze szerint részben ennek is köszönhető, hogy a kormányzat semmilyen új, előre mutató intézkedést nem hajtott végre. „Ilyen az orbáni kormányzás, amit a kommunikációval nagyon jól palástol” – foglalta össze Kuncze.

A műsor második felében többek közt az egészségügy problémáival kapcsolatban fogalmazta meg véleményét a politikus.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021.01.04. 9:00
Riporter: Szénási Sándor