„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kuncze Orbán „félkatonai ízű” kormányáról: Ez van a fejében, parancsuralom

8/08/2020 11:51

| Szerző: Klubrádió/szg

„Ez egy civil kormány, de van egy félkatonai íze is” – mondta Orbán Viktor szokásos Kossuth rádiós nyilatkozatában. Kuncze Gábor volt belügyminisztert kérdeztük, aki szerint a miniszterelnök nagyon szeretné vezetni az országot, parancsra: „igenis, értettem, megyek, végrehajtom”. Viszont semmi olyan nem tetszik neki, amikor megbeszélni, egyeztetni kell, vagy esetleg korrigálni a döntést. Arról is beszélt, hogy az ellenzéki pártoknak egy listán lehet igazi esélyük a rendszerváltásra.

2020. augusztus 07. Megbeszéljük / részlet, Kuncze Gábor (20.08.07.)
13:21
00:00

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki, Kossuth rádiós úgynevezett interjújában a többi között azt mondta: „a kormánynak természetesen nem jár szabadság, de muszáj elengednem a kormány tagjait, magamat is beleértve. Van az a pillanat, amikor az ember úgy érzi, hogy fűrészpor van a fejében, ami a munka rovására megy. Azért engedem el őket, hogy jobb állapotban jöjjenek vissza. Hozzátette: „ez egy civil kormány, de van egy félkatonai íze is”, ezért elvárja a miniszterektől, hogy a nap bármelyik pillanatában döntésképesek legyenek. 

Utóbbi kijelentésről kérdeztük Kuncze Gábor volt belügyminisztert, az SZDSZ egykori elnökét a Megbeszéljük műsorában. Szokásos stílusában azzal kezdte, szerinte van, amit érdemes komolyan venni a miniszterelnök szavaiból, például azt, hogy fűrészpor van a fejekben, ezt ne vitassuk.

Úgy folytatta: Orbán Viktor kormányzása óta szereti a katonai kifejezéseket használni, harc van, csatatér, megvédjük, megtámadtak minket, és így tovább. Ugyanakkor feltette a kérdést: miért félkatonai működés az, hogy a miniszternek döntésképesnek kell lennie? Viszont a mondat mégiscsak árulkodó – folytatta –, mert a kórházak és egyes vállalatok katonai irányítás alá vétele, ahogy az megtörtént, az akciócsoport felállítása, vezénylése alapján is látszik, hogy nagyon szeretné így vezetni az országot a miniszterelnök, parancsra: „igenis, értettem, megyek, végrehajtom”. Szerinte semmi olyan nem tetszik neki, ahol megbeszélni, egyeztetni, vitázni kell, adott esetben a döntést korrigálni. Kuncze Gábor szerint ez van Orbán Viktor fejében, ez a félkatonai, parancsuralmi módszer. Az is ezt mutatja, ahogy a képviselőket kiválasztották, mert Orbánhoz kellett járulniuk, vagy ahogy mindig egyes szám első személyben fogalmaz. Szerinte egyre borzalmasabbak ezek a miniszterelnöki mondatok, egyre kevésbé tudja eldönteni az ember, hogy röhögjön, szomorkodjon vagy felháborodjon.

 
Kuncze Gábor a Klubrádióban
 


Kuncze Gábor szerint normális európai demokráciában ilyet nyilván nem mond senki, de „ne vessük el ennyire a sulykot, ha Magyarországról van szó”, „Európa közepe, csak nem európai”. Hozzátette, Orbánnak a libernyákozást is sikerült megismételnie, úgy fogalmazott: „az emberjogi harcosok, akiket én libernyákoknak nevezek, rendszeresen meg szoktak sértődni”. Kuncze Gábor azt kérdezte, most akkor hívjuk „orbánnyáknak” például Müller Cecília országos tiszti főorvost, aki lemegy a határkerítéshez, ahol nincs dolga, és „a kormányzati propaganda szócsövévé változtatja magát?”.

Kérdeztük a volt belügyminisztert Kozák Márton és Magyar Bálint Élet és Irodalomban megjelent közös cikkéről, amely szerint az országot egy bűnszervezet vezeti, amely kizárólagos hatalomra tör, ezért nem elég a kormányváltás, rendszerváltásról kell beszélni. Odáig jutnak, hogy közös ellenzéki választási pártot kellene létrehozni. Kuncze Gábor szerint meg kell jeleníteni a kihívót, a választó akkor megy el szívesen, ha látja, hogy „ezt erre fogom cserélni”. Ha az ellenzék ezt nem tudja megoldani, akkor nem éri el az áhított rendszerváltást. A két listát is rossznak tartja, mert szavazatokat is vesztenének és egymással is versenyeznének az ellenzéki pártok. Tehát csak az önmérséklet, az önfegyelem segít, de nem látja, hogy ez ma meglenne. Ha nem tudnak így belevágni a 2022-es választásba, most meg lehet mondani az eredményt – tette hozzá.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Megbeszéljük
2020.08.07. 17:20
Műsorvezető: Bolgár György