„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Szakértő: A kormány ellehetetlenítheti az előválasztásokat

29/12/2020 22:48

| Szerző: Klubrádió/szg

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Kövér László szerint „Brüsszelből és a tengerentúlról” akarnak majd beleszólni a 2022-es magyar országgyűlési választásokba, de Tóth Zoltán választási szakértő szerint ettől nem kell tartani. A magyar kormány azonban manipulálhat, ennek egyik eszköze a választási törvény már jóvá is hagyott módosítása, a másik az európai uniós pénzek gyors kiosztása, a harmadik pedig az, ha a járványhelyzetre hivatkozva gátolják az ellenzéki előválasztásokat.

2020. december 29. Megbeszéljük / részlet, Tóth Zoltán (20.12.29.)
13:49
00:00

„Arra kell felkészülni, hogy Brüsszelből és a tengerentúlról óriási erők fognak megmozdulni a következő másfél évben, hogy a magyar választások eredményét kívülről, illegitim módon manipulálva a nekik megfelelő irányba vigyék” - mondta Kövér László házelnök Bayer Zsoltnak a Hír TV-ben. 

De manipulálhatja a 2022-es magyar országgyűlési választásokat az Egyesült Államok és az Európai Unió – ahogy azt Kövér László a napokban felvázolta? Erről Tóth Zoltán választási szakértőt kérdeztük.

Tóth Zoltán kijelentette: az Egyesült Államok és az EU sem 2010-ben, sem ’14-ben, sem ’18-ban nem befolyásolta a magyar választási eredményeket, és semmi jelét nem látja annak, hogy ez megváltozna. A feltételezésnél maradva: közvetett módon, két dologgal tehetnék meg. Az egyik, ha az EU nagyon gyorsan elindítaná a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos bírósági döntés érvényesítését, mert ez belpolitikai hatást váltana ki Magyarországon. De erről egyelőre nincs információ. A másik, ha szintén az EU úgy ütemezné a források felhasználását, hogy a 2021-ben megnyíló forrásokat csak a 2022-es választás után lehessen igénybe venni, mert ez rontana a gazdaság helyzetén. De a szakértő ennek se látja jelét.

Semmi jelét nem látni annak, hogy konkrétan a választás menetébe be akarnának avatkozni, ezért ettől nem tartana sem a kormánypártok, sem az ellenzék részéről – közölte. Ha a magyar választópolgárok az ellenzéket akarják győzelemre juttatni, akkor ne a külföldtől várjanak bármit is, hanem belső meggyőződésből menjenek el szavazni.

Nem számít beavatkozásnak, manipulációnak az se, ha például az amerikai politikusok egy része vagy a sajtó bírálja a magyar kormány bizonyos lépéseit, intézkedéseit. Ráadásul Orbán Viktor is gyakran elmondja a véleményét más országok politikusairól, tevékenységükről, és Tóth Zoltán szerint itt a kettős mérce nyilvánvalóvá válik, „ez abszolút képmutatás”.

A magyar kormány manipulálhat?

Tóth Zoltán szerint igen, ennek legjobb példája a decemberben jóvá is hagyott választásitörvény-módosítás. Nagy valószínűséggel a Fidesz figyeli a közvélemény-kutatási adatokat, és kész tovább módosítani azért, hogy a legkevesebb szavazattal is a legtöbb mandátumot szerezze meg 2022-ben.

Emellett nagyon kézenfekvő eszköz, és ennek számos jele volt már 2017-ben, az európai uniós pénzek előre elosztása. Ezzel „hihetetlen kampányeszközt” kap a kezébe a Fidesz, mert ha a hét évre járó pénzt két év alatt kiosztja, akkor lekötelezi a vállalatok egy részét és optimista hangulatot kelt a lakosság egy részében.

A másik ilyen eszköz, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva megtiltották az időközi választások, népszavazások megtartását, sőt, az aláírásgyűjtéseket is felfüggesztették. Orbán Viktor nemrég arról beszélt, hogy maradhat a járványügyi készültség a jövő év végéig, ez pedig úgy is értelmezhető, hogy fenntartják a különleges jogrendet, és az ellenzék nem tud előválasztásokat tartani. Tóth Zoltán szerint ezt akkor is megcsinálhatják, ha rendbejön a járványhelyzet, hiszen öt éve van érvényben az úgynevezett tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet.

Ráadásul a Fidesz „állami pénzekből kampányol”, az ellenzék forrásai pedig nagyon könnyen elzárhatók. A választás informatikai rendszeréről is ejtett néhány szót. Szerinte, ha az ellenzék győzelemre állna, akkor legalább éjfélig semmilyen adatot nem közölnének a választás állásáról, hogy legyen idejük felkészülni a kommunikációs helyzetre. Ha enyhe vereséget szenved a Fidesz, akkor a már bebetonozott legfőbb ügyészen, kúriai elnökön, költségvetési tanács elnökén kívül további fontos pozíciókat tarthat meg.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: főpolgármesteri előválasztás 2019-ben. Fotó: Klubrádió

Megbeszéljük...
2020. december 29., kedd 16:10
Műsorvezető: Bolgár György