„Klubrádió
Megbeszéljük...

Horn Gábor: Ha jól csinálják, 2021 az ellenzékről szól majd

23/12/2020 20:11

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Kettős következtetést enged levonni a Republikon Intézet felmérésének eredménye. Egyfelől a kormánypártok támogatottságának csökkenése ellenére is megőrizte szavazói keménymagját, ami egyben azt is jelenti, hogy az ellenzéknek nincs más választása, mint együtt indulni a választásokon. Másfelől, az ellenzéknek összefogással jelen állás szerint minden esélye megvan megnyerni a 2022-es választást. Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke szerint ehhez a meglévő ellenzéki szavazókat kell mozgósítani. Ennek egyik legjobb módja az előválasztás. A választók dönthetnek, hogy kit akarnak jelöltjükként.

2020. december 23. Megbeszéljük - részlet 20.12.23. Horn Gábor
12:02
00:00

Horn Gábor szerint a Fidesz ősz óta folyamatosan veszíti a szavazóit. A keménymag azonban megmaradt. A Republikon Alapítvány elnöke azt is hozzátette, hogy a tendencia sokkal inkább a kormánytagok által elkövetett hibákból, nem pedig az ellenzék megnövekedett népszerűségéből adódik.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesznek volt miből szavazókat veszítenie. A fix szavazóbázison kívül a kormánynak sikerült 2013 óta magához csábítani egy érdekek mentén szavazó, „gazdasági fideszes” kört. Ennek lemorzsolódását láthatjuk most. Ez a réteg felső középosztály és a középosztály részét képezi, míg a többi réteg leszakadt. Ezt Horn különösen annak tükrében tartja elfogadhatatlannak, hogy a leszakadó rétegek mellett az összeomlás szélére sodródott az egészégügy és az állami oktatás is tönkrement.

A Republikon Intézet konferenciája Budapesten
 
Horn Gábor
 Fotó: Mohai Balázs / MTI
 

Az ellenzéki pártok nehéz helyzetben vannak, hiszen 2018 tavasza óta megjelent a választói igény, hogy fogjanak össze. Ehhez azonban félre kell tenni a különböző értékrendekből fakadó ellentéteket.

Épp ezért Horn úgy véli, hogy ellenzéknek nem az a feladata, hogy az elpártoló szavazókat megszerezze magának, hanem az, hogy saját bázisát ösztönözze. Ennek kiváló módja lehet az előválasztás. Ha jól csinálják, Horn szerint a 2021-es év az ellenzékről fog szólni. Ami azért is fontos, mert együtt az ellenzéki szavazók jelen állás szerint elegendők lennének ahhoz, hogy megynyerjék a választást. Arra is felhívta a figyelmet, hogy hatályos választási törvények értelmében az ellenzéknek is megvan az esélye, hogy kétharmaddal nyerjen.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük
2020.12.23. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György