„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Kuncze Gábor: Lényeges előrelépés, hogy az ellenzéki pártok együtt készülnek a választásra

21/12/2020 21:24

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Kuncze Gábor örvendetesnek tartja azt, hogy az ellenzéki pártok képesek félretenni nézetkülönbségeiket és valós egységre törekednek. Bár a feladat nehéz, az előválasztás megszervezése is komoly munka lesz, szerinte minden lehetőség adott egy valódi együttműködéshez. Abban az esetben pedig, ha a kormány a rendkívüli jogrendet kihasználva megakadályozná az előválasztás folyamatát, akkor azt a választók már nem fogják tolerálni. Mint fogalmazott: „Ma már nem a lóláb, hanem a ló lóg ki és ezt egyre többen veszik észre.”

2020. december 21. Megbeszéljük - részlet 20.12.21. Kuncze Gábor
15:49
00:00

Bár épphogy csak túl van a koronavírus okozta covid-megbetegedésen, Kuncze Gábor volt belügyminiszter jól van és mindent elkövet a teljes felépülésért. A teljes ellenzéki összefogásról elmondta, hogy egyelőre korai lenne ünnepelni, mert még csak a megállapodás született meg. Szerinte még sok buktatót kell kikerülni. „Kétségtelen, hogy a Fidesz választási törvénymódosítása felgyorsította a dolgot” – tette hozzá.

A 106 egyéni választókerületben jelöltet állítani „nem lesz egyszerű dolog”, míg az olyan kérdésekben, mint a demokratikus rend helyreállítása, az alkotmánnyal kapcsolatos vélemények összehangolása, az egészségügy, vagy az oktatás, meglátása szerint vannak közös pontok, ezekben könnyű lesz egyezségre jutni.

Persze a részletekben lehetnek eltérések. Vannak azonban megválaszolásra váró kérdések is, mint hogy milyen sorrendet választanak a listákon, vagy hogy ki lesz a közös miniszterelnök-jelölt.

„Nagyon sok konfliktusra lehet még számítani, de én ezzel együtt is egy nagyon lényeges előrelépésnek tekintem, hogy egy nagy vitatéma kikerült és mostantól fogva együtt lehet készülni a választásokra” – tette hozzá.

 
Kuncze Gábor
 
 

Bárki is nyeri a miniszterelnök-jelölti előválasztást, Kuncze úgy gondolja, kardinális kérdés, hogy „jó szívvel” beáll-e mindenki a jelölt mögé. „Láttunk már látszat-együttműködéseket” – mondta, példaként a 2014-es és a 2018-as választásokat hozta fel. Ilyen esetben kérdéses, hogy egy ismert politikusnak, vagy egy olyan embernek van esélye, aki még nem tűnt fel a politikai palettán. Az ellenzéki pártoknak ezeket kell mérlegelni. Üdvözölte azt, hogy a pártok a vitás kérdéseiket a jelek szerint félre tudták tenni.

Hozzátette, szerinte nem kell a belső vitákat nyilvánosság előtt tárgyalni. „Az előválasztások alkalmasak lesznek arra, hogy kiválasszák a legalkalmasabbnak tűnő egyéni jelölteket. Érdekességként megjegyezte, egykor az SZDSZ-nek volt egy javaslata, miszerint a választók listás szavazólapon is jelölhessenek meg egy bizonyos embert, hogy ők kerülhessenek be a listákról a Parlamentbe.

Abban az esetben, ha Orbán Viktor a járvány miatt bevezetett rendkívüli jogrendet arra használná fel, hogy az előválasztást ellehetetlenítse, úgy véli, azzal a miniszterelnök példátlan ellenszenvet váltana ki magával szemben. „Ezt a választók már nem fogják tolerálni” – mondta hozzátéve, hogy sokak számára egyértelműen megmutatkozott a Fidesz igazi arca.

„Ma már nem a lóláb, hanem a ló lóg ki és ezt egyre többen veszik észre” – zárta gondolatmenetét Kuncze.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Megbeszéljük...
2020. december 21., péntek 16:45
Műsorvezető: Bolgár György