„Köszönjük,
Esti gyors

Fekete-Győr: Ha egy lista kell, akkor egy lista lesz

24/11/2020 23:59

| Szerző: Klubrádió/szg

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a választási törvény újabb, tervezett módosításáról azt mondta: hogy Volner János „a Fidesz embereként mit és mikor ad be”, az nem befolyásolja az ellenzék stratégiáját. Megállapodtak a 106 közös egyéni jelöltről, a közös miniszterelnök-jelöltről és az előválasztásokról, ezt nem adják fel. Ha végül közös listára lesz szükség, akkor közös listán indulnak – tette hozzá.

2020. november 24. Esti gyors / részlet, Fekete-Győr András (20.11.24.)
07:58
00:00

Támogatta a Fidesz-KDNP kedden az Országgyűlés igazságügyi bizottságában Volner János azon, a választási törvény újabb tervezetéhez benyújtott módosító javaslatát, amely tovább szigorítja az országos listaállítás feltételeit – tájékoztatta a Telexet a DK-s Sebián-Petrovszki László. Az egykori Jobbik-alelnök, később a Mi Hazánkba átlépő, majd onnan is távozó és saját pártot alapító Volner János javaslata kikötné, hogy a jövőbeni választásokon pártlistát csak az a párt állíthat, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított. Semjén Zsolt eredeti javaslata 9 megyéről és 50 önálló jelöltről szólt, az előző választáson még elég volt 27.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke az Esti gyorsban azt mondta: hogy Volner János „a Fidesz embereként mit és mikor ad be”, az nem befolyásolja az ellenzék stratégiáját. Kesereghetne azon, hogyan rángatja ide-oda a demokráciát egy autoriter vezető, de példaként azt hozta fel, hogy az egykori állampártot is sikerült leváltani 1989 után, és erőforrások szempontjából szerinte most hasonló a helyzet. 

Hangsúlyozta: fehér karácsony helyett a legtöbb család fekete karácsonnyal néz szembe idén, vagy azért, mert van náluk, aki súlyosan megbetegedett, vagy azért, mert sokan elveszítették a munkájukat. Azt nézi végig az ország, hogy a miniszterelnök nem azokkal foglalkozik, akiknek a megélhetése került veszélybe, nem az ápolókon segít (akik nem kapnak béremelést, mint az orvosok), hanem a saját hatalmának bebiztosításával foglalkozik. Ez azt mutatja szerinte, hogy Orbán Viktor „retteg” a 2022-es választásoktól.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a Fidesz még jobban magára szabja a választási rendszert, és akár 2022. januárban dob be újabb szigorításokat, azt mondta: sokan úgy látják, hogy az Európai Unióban ezt egy kormány se teheti meg, de ő pesszimistább, Orbán Viktorból „mindent is” kinéz. Azonban úgy látja, az ellenzéknek nem szabad félnie, ezzel is szembe kell néznie.

Ha elfogadják a Volner-féle javaslatot, nem nagyon lesz más lehetőség, mint az egy lista. Erre Fekete-Győr András megismételte: hónapokkal ezelőtt megállapodott a hat párt, hogy mind a 106 egyéni körzetben egy jelöltet állítanak, közös miniszterelnök-jelöltjük lesz, akikről előválasztáson döntenek az emberek, ezt nem adják fel. „Ha a nap végén közös lista lesz, akkor közös lista lesz” – fogalmazott. Nem kell őket félteni e tekintetben sem – tette hozzá.

Az egy lista állítása sok konfliktus lehetőségét hordozza magában, erre azt mondta: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt kerül nehéz helyzetbe ezáltal, mert ők „eddig vonakodtak részt venni” az ellenzéki együttműködésben. Ők Fekete-Győr szerint válaszút elé kerülnek, mert vagy nem állítanak saját listát, vagy az ellenzékkel működnek majd együtt. Miközben az általuk képviselt politikai stílus hiánypótló a magyar közéletben – jegyezte meg.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Az Esti gyorsban Tóka Gábort, a Vox Populi választási kalauz szerkesztőjét is megkérdeztük erről a témáról, a vele készült interjút alább hallgathatják meg. Ő a választási törvényhez beadott egyéb módosítókról is beszélt, például arról, hogy Zsigmond Barna Pál volt csíkszeredai főkonzul, jelenleg fideszes országgyűlési képviselő javaslata alapján több levélszavazat lehetne érvényes, ami megint csak a kormánypártoknak kedvez.

2020. november 24. Esti gyors / részlet, Tóka Gábor (20.11.24.)
06:17
00:00

Esti gyors
2020. november 24., kedd 18:15
Műsorvezető: Hardy Mihály

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás