„Köszönjük,

Tovább nehezítené az országos listaállítást Volner és a Fidesz

24/11/2020 12:41

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Tovább korlátozza a választáson az országos listaállítás feltételeit a kormányoldal, méghozzá a független (korábban jobbikos, majd Mi Hazánk-os) Volner János javaslata nyomán – tudta meg a Telex. A Fidesz-KDNP támogatta Volner módosítóját kedden az Országgyűlés igazságügyi bizottságában.

Támogatta a Fidesz-KDNP kedden az Országgyűlés igazságügyi bizottságában Volner János azon, a választási törvény újabb tervezetéhez benyújtott módosító javaslatát, amely tovább szigorítja az országos listaállítás feltételeit – tájékoztatta a Telexet Sebián-Petrovszki László. A DK országgyűlési képviselője, a bizottság tagja azt mondta, a kormánypártok képviselői egyhangúlag szavazták meg a javaslatot, így 8 igen szavazat volt a bizottsági ülésen, míg a 4 jelenlévő ellenzéki képviselő nemmel szavazott.

Volner János javaslata szerint a jövőbeni országgyűlési választásokon pártlistát csak az a párt állíthat, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Ez jóval szigorúbb, mint a kormányoldalról két hete, éjfél előtt egy perccel benyújtott Semjén Zsolt-féle javaslat, amely szerint „pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított”. Az előző választásnak még úgy futottak neki a pártok, hogy csak 27 egyéni választókerületben kellett jelölteket indítani az országos lista állításához.

Már a kormánypárti javaslat is jócskán megnehezítette volna az ellenzék indulását két külön listán (például DK, MSZP, Párbeszéd és Jobbik, LMP, Momentum), de úgy még a 106 választókerülettel 53-53 helyen elindulhattak volna. Azonban Volner 71 jelöltről szóló – és a kormánypártok által támogatott – javaslata ezt ellehetetleníti, ha két listát állítana az ellenzék, akkor jelöltjei egymással szemben is el kellene, hogy induljanak. Ez pedig azért is lényeges, mert ahogy arra Magyar György ügyvéd felhívta a figyelmet, minél több az ellenzéki jelölt, minél jobban megoszlanak a szavazatok, a győzteskompenzáció annál több mandátumot hozhat a Fidesznek.

Ha tehát a választási törvénymódosító csomagot ebben a formában szavazza meg a kétharmad, az ellenzéki pártoknak sem esélyük, sem lehetőségük nem lesz külön listán indulni a 2022-es országgyűlési választáson. Sőt, több kis, de létező párt (például a Magyar Kétfarkú Kutyapárt) sem lesz képes majd országos listát állítani anélkül, hogy az ellenzéki pártok számára esélyesnek vélt egyéni választókerületekben jelöltet ne indítana – összegezte a Telex.

Volner János korábban frakcióvezetői és alelnöki posztot is betöltött a Jobbikban, majd 2018-ban kilépett a pártból, és részt vett a Mi Hazánk képviselői csoportjának megalapításában. 2019 szeptemberében a Mi Hazánkot is maga mögött hagyta, majd új pártot alapított idén: a Volner Pártot.