„Klubrádió
Megbeszéljük...

Dobrev Klára: Orbán politikája teljes őrület

23/11/2020 18:30

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

A jogállami követelmények bekerültek az EU elvárásainak sorába. Ez tény. Orbán Viktor dühből, hisztiből, dacból fenyeget – mondja a DK európai parlamenti képviselője.

2020. november 23. Megbeszéljük - részlet 20.11.23. 16:00 Dobrev Klára
14:02
00:00

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője petíciót indított napokkal azután, hogy az ellenzéki pártok elnökei közös nyilatkozatban ítélték el Orbán Viktor zsarolását. A magyar miniszterelnök ugyanis –lengyel kollégájával együtt- vétózni akarja az EU következő 7 évére szóló költségvetését, az újjáépítési csomagot, mert a kifizetéseket jogállami normákhoz kötnék. A magyar állami média ilyesféle vétóról harsog. Ezzel szemben Dobrev Klára -aki az EP alelnöke is-, állítja, hogy a jogállamisági kritérium figyelembe vétele már tény, nem feltételezés, vagy vétóhoz köthető dolog. Igaz, hogy a soros elnök Németország kancellárja, Angela Merkel óvatosan fogalmaz, de ez az ő politikájának sajátossága. Érdemes megjegyezni, hogy egy felmérés szerint a magyarok 77 százaléka szerint is fontos a jogállamiság, és ez az az ország, amely leginkább uniópárti a tagállamok közül. Ezért kell elmondani sok országban, hogy Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal. A politikája irracionális, tiszta őrület, dühből, dacból, hisztiből fenyeget.

A hazai ellenzékről szólva Dobrev Klára kifejtette, hogy a pártok egységesek. Az, hogy mos ő külön petíciót hirdetett, illetve indított, egy választás előtti politizálás része. Minden pártnak feladata,, hogy a közös támogatói bázisba szavazókat hozzon. Sokféle eszközt kell igénybe venni, a petíció az egyik. Miután a Fidesznek iszonyatos túlsúlya van a médiában, más megoldásokat kell keresni. Egyébként –jegyezte meg Dobrev Klára- ha neki és ellenzéki politikustársainak annyi terük lenne az állami médiában, mint a kormánypártiaknak, akkor a Fidesz népszerűsége hamar eltűnne. Így viszont marad például a terepmunka, a választókkal való személyes találkozás, ami nagyon fontos.

A Fidesz által kialakított választási rendszer arra kényszeríti az ellenzéki pártokat, amelyek remélhetőleg majd együtt kormányoznak, hogy a választás előtt lépjenek koalícióra, ezt tanulják most. Tisztelet, kompromisszum. Hogy közben még megy egy politikai versengés? Az nem rossz dolog.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2020.11.23. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás