„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Balázs Péter: Orbánnak már nincs ötlete

19/11/2020 14:12

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az Európai Unió 25 tagállamával, és a parlamenttel megy szembe 2 ország. A kalandozó magyar kormánynak előbb-utóbb vissza kell vonulnia, nincs már mozgástere.

2020. november 19. Reggeli személy - részlet 20.11.19. Balázs Péter
00:00
00:00

Orbán Viktor tíz éve támadja az Európai Uniót, eddig bevált az a taktikája, hogy egy kicsit mindig hátralép, részben enged, részben teljesít. Azonban az EU találékony, képes új megoldásokban gondolkodni. Ezt mondja Balázs Péter volt uniós biztos.

Az EU lassúságát, tehetetlenségét sokszor felvetik, de tudni kell, hogy a közösség a „családon belüli” konfliktusokra van felkészülve, amelyeket csendben szokott elrendezni. „Idegen” ellenállásra nem rendezkedett be.

Soha nem volt még szó annyi pénzről, amennyit most kell elosztani. Hétévente a költségvetési viták mindig is szültek konfliktusokat, és most még a 750 milliárdos helyreállítási alapról is dönteni kell. Orbánnak nincsenek partnerei –Lengyelországot kivéve-, mert minden országnak kell a pénz. Öt szomszédos ország is vállalja inkább a jogállamiság kritériumainak betartását, az ellenőrzést, csak hogy pénzhez jusson. A magyar és a lengyel kormány 25 tagállammal megy szembe. Miért? Mert van takargatni valója.

Orbán Viktorról köztudott, hogy mást mond Brüsszelben és mást itthon, de ez már átlátszó trükk. Balázs Péter úgy véli, az Európai Unió megy tovább a saját tervei szerint és ha kell, az út szélén hagyja Magyarországot és Lengyelországot. Ennek a két országnak nincs már mozgástere. Orbán Viktornak nincs új ötlete öt éve. Akkor feltette a migránsozós lemezt, ami már rég lejárt, és nincs helyette másik. Lecsúszott a szélsőjobb szintjére, olyan ügyeket próbál tematizálni, amelyek az emberek többségét nem érdeklik. A fő kérdéssel, ami egész Európát, sőt az egész világot foglalkoztatja, vagyis a járvánnyal, alig foglalkozik. Pedig a külföldi példákat látva rengetegen várnának bértámogatásra, a szociális ellátás kibővítésére, tisztességes egészségügyi ellátásra.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI: Soós Lajos.

Reggeli gyors
2020.11.19. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás