„Klubrádió

Holland kormányfő: Örülök, hogy nem hasonlítok Orbánra

18/11/2020 18:07

| Szerző: Klubrádió

Hollandia számára a jogállamisági kompromisszum a minimum, ebből nem lehet engedni – mondta a hvg.hu cikke szerint a holland képviselőházban az ország miniszterelnöke, Mark Rutte. Ellenlábasa, a szélsőjobboldali Geert Wilders szerint azonban Orbán Viktor „hatalmas hős”, mert megvétózta az uniós költségvetést. Erre Rutte úgy reagált: nem akar úgy eljárni, mint Orbán, nem akarja korlátozni a sajtószabadságot, sem a melegek jogait. „Örülök, hogy nem hasonlítok arra az emberre” – mondta.

A hvg.hu írt arról, hogy a holland képviselőházban téma volt az Európai Unió költségvetésének magyar és lengyel vétója, ezzel együtt a jogállamisági mechanizmus kérdése.

Mark Rutte miniszterelnök szerint a bejelentett magyar és lengyel vétóval kapcsolatban egyelőre a soros elnökségnek, az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak van tennivalója, nekik kell megoldaniuk ezt a problémát. Ha ez nem sikerül, akkor kerülhet az állam- és kormányfők elé az ügy, de Rutte leszögezte, hogy sem a költségvetési megállapodásról, sem a jogállamisági feltételrendszerről nem akar újra vitát nyitni, vagy bármiben is visszalépni.

A konzervatív-liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért színeiben politizáló Rutte azt is mondta, hogy elfogyott a türelme mindkét országgal szemben. Úgy véli, hogy a magyar és a lengyel kormánynak el kell fogadnia a kialakult helyzetet, ellenkező esetben ki kell maradniuk úgy a hétéves költségvetésből, mint a helyreállítási alapból. “Ebben a pillanatban azonban ez már egy kormányközi unió lesz” – mondta Rutte.

Rutte az ülésteremben széles támogatást kapott, leghangosabb bírálója Orbán Viktor támogatója, a Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders volt. A parlamenti jegyzőkönyv szerint a szélsőjobboldali politikus többek között azt mondta: „A hihetetlenül őrült tervet, amely szerint 100 milliárd holland eurót adnak Brüsszelnek a költségvetésbe, amit kifizetnek Dél-Európának, Orbán úr megvétózta. Milyen hatalmas hős az az ember! Nagyon szeretném kérni a miniszterelnököt, hogy támogassa Orbán úr vétóját. Akkor elkölthetjük azt a 100 milliárd eurót Hollandiában egészségügyre, nyugdíjakra és gazdaságunkra ahelyett, hogy Brüsszelbe, Olaszországba és Franciaországba küldenénk.”

Rutte nem maradt adós a válasszal: „Kiderült tehát, hogy példát kell vennem Orbán úrról, tehát korlátoznom kell a melegek jogait Hollandiában, korlátoznom kell a sajtószabadságot Hollandiában, korlátoznom kell a kis pártok jogát a választásokon való részvételre. Örülök, hogy nem hasonlítok arra az emberre!” Wilders azonban hajthatatlan maradt. „Bár lenne olyan miniszterelnökünk itt Hollandiában, mint Orbán úr” – mondta, majd ismét megkérte saját kormányfőjét, hogy vétózza meg a költségvetést.

Orbán Viktor már a nyáron szokatlan hangnemben támadta Mark Ruttét, azt mondta, ha nem lesz megállapodás az uniós csúcstalálkozón, „a holland fickót okolják”.

(Kiemelt kép: Mark Rutte / Facebook)