„Klubrádió
Reggeli gyors

Zavar van Orbán körül

18/11/2020 10:36

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Valami probléma lehet az orbáni gépezetben a kül-, illetve gazdaságpolitika terén. A deficit elszállt, a kormányfő mégis vétózni akar, ami egész Európát megharagítja.

2020. november 18. Reggeli gyors - részlet 20.11.18. Vértes András
07:00
00:00

A válság következtében mindenütt emelkedett az államadósság, ez természetes, hisz a védekezés nem várt költségeket okoz. Magyarországé 3 éves csúcson van, 66-ról 74 százalékra emelkedett a GDP-hez viszonyítva, és az év végére elérheti a 79 százalékot is. Ebben a helyzetben akarja megvétózni Orbán Viktor az Európai Unió 7 éves költségvetését, és a gigantikus összeget jelentő helyreállítási alapot. Még meg sem történt a tényleges vétózás, a forint máris gyengülni kezdett.

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke felhívta a figyelmet még egy sokat mondó tényre. Gottfried Péter, a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója, aki több kormány alatt is szolgálatot teljesített, vezette az Európai Ügyek Hivatalát, tapasztalt diplomata, nos ő más megbízást kapott. A nemzetbiztonsági ügyekkel is foglalkozó szakember a Magyar Nemzeti Bank irányító testületébe, a Monetáris Tanácsba került. Ez azt mutatja, hogy Orbán közvetlen környezetében nézeteltérések vannak. Az ilyen hírekre pedig a piac reagálni szokott, a bizonytalanságot sugalló hírekre negatívan. A gazdasági szereplők nem szeretik a bizonytalanságot.

Vértes András beszélt az iparűzési adó felfüggesztésének felvetéséről is. Értelmetlen, érthetetlen ötletnek titulálta, amely csak egy dologra utalhat. Arra, hogy Orbán a választásokra készül. Semmi más nem számít. A GKI elnöke szerint a válság jövő év közepéig biztosan eltart, javulásban csak azután lehet reménykedni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnökség/Burger Barna.

Reggeli gyors
2020.11.18. 06:00
Szerző: Kárpáti János

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás