„Klubrádió
Esti gyors

Donáth Anna: Orbán Viktor a vétóval azt üzeni, ha nem lehet az övé az uniós pénz, akkor Magyarországé se legyen

17/11/2020 07:00

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az EU-s nagykövetek hétfő délutáni tanácskozásán a tagállamok képviselői minősített többséggel támogatták a jogállamisági mechanizmus beépítését az EU következő költségvetésébe. A nem ügydöntő szavazáson a magyar képviselet élt a korábban belengetett vétóval. Donáth Anna EP képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnök meglehetősen könnyelműen teszi kockára a helyreállítási alapból származó 16 milliárd eurót, sőt az unió költségvetését is.

2020. november 16. Esti gyors / részlet Donáth Anna (2020.11.16)
06:51
00:00
Az Orbán-kormányzat, valamint Lengyelország politikai vétóval éltek az uniós költségvetéssel és a helyreállítással kapcsolatban. Az ok egyértelműen a jogállamisági mechanizmus volt, amit a mai napig mindkét kormány élesen bírált.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője szerint Orbán Viktor miniszterelnök ezzel a vétóval azt üzeni, hogy ha nem lehet az övé az uniós pénz, akkor Magyarországé se legyen. Fontos megjegyezni, hogy nem ügydöntő szavazásról van szó, hétfőn még csak az unió tagállamainak nagykövetei ültek le, kedden az európai ügyekért felelős miniszterek és csak ezt követően ülnek össze a tagállamok kormányfői, de csak a decemberi EU-csúcson hoznak döntést.

Az ellenzéki politikus a jelenlegi helyzetet úgy értékelte, mint egyfajta blöff-játszmát. A magyar kormány magatartása azonban szerinte csak messzebbre viszi Magyarországot az unióban elfogadott értékrendtől. Kevésbé alkalmatlan időt erre a magyar kormányfő nem is találhatott volna. „A magyar miniszterelnök úgy viselkedik, mintha nem egy járvány közepén lenne Európa, mintha nem emberek vesztenék el munkájukat, halnának meg” – tette hozzá.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése
 
Donáth Anna Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Ehhez képest Donáth szerint a miniszterelnök meglehetősen könnyelműen dobálózik a helyreállítási alapból származó 16 milliárd euróval, sőt az unió költségvetésével is, csak azért, mert az EU elvárja, hogy arra költsék a pénzt, amire azt rendelkezésre bocsátotta.

És bár úgy tűnhet, hogy eddig kevés éles kritika érte Orbán Viktort, Donald Tusk, az Európai Néppárt –lengyel, de a lengyel kormánnyal szemben álló – vezetője felszólította európai párttársait, hogy foglaljanak végre állást, mert aki fegyverként használja a vétót, az nem méltó a Néppárthoz sem.

Jelenleg Lengyelország és Magyarország állja útját a 2028-ig szóló közös uniós költségvetés elfogadásának. Azonban Donáth Anna arra is felhívta a figyelmet, hogy a lengyel kormány a hétéves költségvetésre nem mondana nemet, csak a helyreállítási alap vétójának lehetőségével próbál visszaélni.

„Lengyelország felismerte, hogy nyertese a következő hét év költségvetésének” – tette hozzá.

Magyarország, tekintve, mekkora uniós pénzhez juthatna hozzá, Donáth szerint szintén kedvező helyzetben van, de ezzel a magatartással nagyon nagy összegektől vágja el az országot a kormány.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2020.11.16. 18:40
Műsorvezető: Dési János

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás