„Klubrádió

Orbán Viktor: Szovjetuniót csinálnak az EU-ból

13/11/2020 12:16

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök szerint elfogadhatja az Európai Parlament az uniós támogatásokat jogállamisági feltételekhez kötő megállapodást, de akkor Szovjetuniót csinálnak az Európai Unióból. A járvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy héten érvénybe léptetett korlátozások mellett 99 százalékos esélyét látja annak, hogy az egészségügyi rendszer működőképes marad.

Orbán Viktor miniszterelnök a járvány miatt bevezetett korlátozásokról a Kossuth Rádióban elmondta, hogy „vészesen megközelítettük annak a határát, ahol már fennállt az egészségügy összeomlásának a veszélye” – írja a 444.

Az intézkedések kulcsa szerinte a kijárási tilalom, ami a 14. nap környékén már nagyon nehéz lesz. „Ilyen döntéseket hozni akkor kell, amikor már valóban fenyeget bennünket az egészségügy megbénulásának a veszélye.”

Azt is elmondta, hogy „99 százalék fölötti az esélye annak, hogy az egészségügy ennyi emberrel, ennyi ápolóval” működőképes marad, és „minden magyar megkapja a tisztességes ellátást”.

Konkrét gazdaságvédelmi lépésként megemlítette, hogy az éttermeknél 5 százalékra csökkentik az elvitelre rendelt ételek áfáját. A továbbiakban adócsökkentét tervez a kormány, hogy talpra álljon a gazdaság.

 
Orbán Viktor
 
Forrás: Flickr.com
 

 

„A magyarok pénzét nem lehet elvenni” - hangoztatta a miniszterelnök, aki szerint az Unióból járó forrásokat meg fogják kapni a vállalkozások és lesznek fejlesztések a jövőben is. A miniszterelnök a német kancellárral egyeztetett a jogállamisági feltételekhez kötött pénzek ügyéről, amit szerinte el lehet fogadni, de akkor Szovjetuniót csinálnak az Európai Unióból.

Orbán Viktor költségvetési vétófenyegetése mellett hivatalos levélben tiltakozott a lengyel kormány is az EU-nál amiatt, hogy a jogállamisági mechanizmushoz kötnék az uniós források kifizetését. Mateusz Morawiecki miniszterelnök a közösségi médiában közzétett bejegyzésében „tetszőleges, politikai jellegű kritériumokon alapuló önkényes mechanizmusokról” beszélt és elfogadhatatlannak nevezte az erről szóló terveket. Úgy véli, mindez a kettős mérce alkalmazásának rögzítését eredményezhetné az Európai Unióban.