„1%

Brüsszel: megegyeztek a jogállami feltételekről

5/11/2020 14:45

| Szerző: Klubrádió

A megállapodással szeretné biztosítani az Európai Parlament, hogy az uniós költségvetésből származó támogatásokhoz ne férjenek hozzá azon országok, amelyek nem tartják tiszteletben a jogállamiság elveit. Emellett antikorrupciós, a bírói függetlenséget biztosító intézkedéseket is magában foglal.

Megszületett a tagállamok és az Európai Parlament között a jogállamisággal kapcsolatos megállapodás – írja a hvg.hu. A portál szerint az EP legtöbb követelését érvényre juttatta, ennek megfelelően a jogállami keretek betartása előfeltétele lesz az uniós kifizetéseknek. Ez Lengyelország mellett a magyar kormánynak sem kedvez, akik a kezdetektől tiltakoztak a döntés ellen.

A tagállami vezetők júliusi megállapodásában annyi állt, hogy pénzügyi következményekkel csak az unió pénzügyi érdekeinek sérelme járhat, az Európai Parlament azonban már akkor jelezte, hogy csak akkor támogatja az uniós költségvetési javaslatot, ha kiterjesztik a kifizetések kötődő feltételeket, és így része lesz a jogállami feltételrendszer.

Fotó: Facebook
 

 

Az EP tárgyalódelegációjának tagja volt Cseh Katalin, a Momentum képviselője, aki néhány perccel a megegyezés után elmondta: „Sikerült kidolgozni egy olyan mechanizmust, amely azon túl, hogy nagyon komoly antikorrupciós intézkedést tartalmaz, a jogállamiság sérelmére is kiterjed. Például alkalmazható a bírói függetlenség megsértése esetére is, illetve támaszkodik az Európai Bizottság által bevezetett jogállamisági jelentések tartalmára is. Kijelenthető, hogy hosszú évek után végre van egy olyan garancia az Európai Unió kezében, amely a jogállamisági garanciákhoz kötheti az uniós pénzek kifizetését.”

Cseh Katalin hozzátette, az EP számára nagyon fontos volt, hogy semmilyen intézkedés ne tegye lehetetlenné, hogy a végfelhasználók, tehát a támogatások végső jogosultjai megkapják a megítélt összegeket – írja a portál.

Ez azt jelenti, hogy az uniós költségvetésből származó pénzeszközökkel nehezebb lesz visszaélni.

A politikus a Klubrádiónak is nyilatkozott.

A döntés nyomán a kormány részéről Varga Judit igazságügyi miniszter is véleményét fejezte ki. Szerinte az Európai Parlament ezzel csak a járvány elleni védekezést nehezíti: „Magyarország álláspontja szerint az Európai Parlamentnek a járvánnyal és nem politikai, ideológiai vitákkal kellene foglalkoznia. Ha már segíteni nem tudnak, legalább ne gátolják a tagállamok, így Magyarország járvány elleni védekezését és a gazdaság újjáépítését” – írta a politikus Facebookon, annak ellenére, hogy az Európai Unió rengeteg pénzzel támogatta a járvány elleni védekezést, és azóta a munkahelyvédelemre és gyorstesztekre is küldtek vagy bejelentettek segítséget.