„Klubrádió
Megbeszéljük...

Cseh Katalin: Az unió nem lehet bankautomata

5/11/2020 18:12

| Szerző: Klubrádió

A Momentum EP-képviselője szerint az Európai Unió olyan egység, ahol az értékeket is tiszteletben kell tartani, és nem csak a pénzt zsebretenni. Ezt hivatott biztosítani többek közt a jogállamisággal kapcsolatos megállapodás. 

2020. november 05. Megbeszéljük - részlet 20.11.05. Cseh Katalin
12:16
00:00

Korszakos előrelépésnek nevezte a jogállamiságról szóló megállapodást az Európai Unió történetében Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője. A politikus, aki magyar képviselőként jelen volt a döntést meghozó delegációban, elmondta: végre van olyan eszköz az Európai Unió kezében, ami jogállamisági garanciákhoz köti az uniós kifizetéseket.

Azt is hozzátette: sikerült elérni, hogy az eredeti megállapodáshoz képest kiterjesztettebb jogállamisági fogalomkört vizsgáljanak. Például a bírói és ügyészi függetlenséget a magyar fél javaslatára illesztették be. Cseh szerint ettől a megállapodás visszatartó ereje is nőtt.

Arra a kérdésre, hogy a megállapodásban miért nem szerepel konkrétan a  jogállamiság, mint fogalom, vagy kifejezés, azt felelte: „Szimbólumok helyett inkább működőképes mechanizmust szerettem volna elérni, mint tárgyaló. [...] Az Európai Unió olyan egység, ahol az értékeket is tiszteletben kell tartani, és nem csak a pénzt zsebretenni. Az unió nem lehet soha többé bankautomata, ahogy Orbán Viktor tekint rá. Uniós forrásból nem gazdagodhatnak magyar oligarchák.”

 
 Fotó: Facebook
 

Azt is hozzátette, hogy a vizsgálatok folyamatát nem lehet a végtelenségig elhúzni. Amennyiben egy tagállam esetében felmerül a jogállamiság sérelme, a megállapodás értelmében időkeretet határoznak meg, ameddig napirendre kell venni az ügyet. Hangsúlyozta, más uniós szervezetek folyamataitól eltérően ehhez nem kell egyhangú szavazás.

Ez jó üzenet, azoknak a Fidesz állítólagos legyőzhetetlenségéről beszélnek – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük – részlet
2020.11.05. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás