„Klubrádió

Mandiner: Orbán kész a vétóra

8/11/2020 11:07

| Szerző: Klubrádió/Mandiner

A kormányközeli Mandiner azt írja, Orbán Viktor levelet írt Merkelnek, melyben közli, hogy kész megvétózni az uniós költségvetést csakúgy, mint a koronavírus-járvány következtében létrehozott helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését.

Hosszú tárgyalások után fogadták el azt a megállapodást az Európai Parlamentben, miszerint az egyes EU-s tagállamoknak szánt kifizetéseket jogállamisági kritériumokhoz kötik a jövőben.

Erre a magyar kormány tagjai közül Varga Judit már néhány napja reagált, szerinte a jövőbeli EU-pénzek összekapcsolása a jogállamisággal valójában ideológiai nyomásgyakorlás.

A Mandiner információi szerint most a magyar kormányfő levelet írt Németországnak, illetve a jövőbeni soros EU-elnökséget ellátó Szlovénia és Portugália vezetőinek, valamint Charles Michelnek, az Európai Tanács és Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökének, melyben azt vetítette elő, hogy bár Magyarország híve az együttműködésnek, de belengette a vétót, és a nyáron elfogadott csomaghoz szükséges egyhangúságot nem tudja biztosítani.