„Klubrádió

A magyar kormány várhatóan vétózni fogja az EU költségvetését

16/11/2020 11:34

| Szerző: Klubrádió

Minden jel arra utal, hogy a jogállamisági feltételrendszer miatt a magyar kormány megvétózza mind a 7 éves uniós költségvetést, mind a helyreállítási alaphoz szükséges saját forrásokról szóló rendeletet.

A Portfolio információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután politikai vétót emel Brüsszelben az uniós költségvetés ellen. A portál kiemelte, hogy ez még nem a hivatalos formális (jogi) vétót jelenti, de az is jöhet napokon belül a két rendelet ügyében.

Eddig minden jel arra utalt, hogy a magyar kormány nem kockáztatja meg a vétót, a múlt héten a kormányzati megszólalók egyike sem mondta ki világosan, hogy a magyar kormány megvétózza a 7 éves keretköltségvetés és a saját források rendeleteit.

 
Európai Parlament 
Forrás: Flickr.com
  Fred MARVAUX
 

A portál saját forrásaira hivatkozva azt állítja, hogy a hétfőn délután a magyar kormány mind a 7 éves keretköltséget (MFF), mind a helyreállítási alaphoz szükséges úgy nevezett saját források rendeletet (Own Resources Decision, ORD) megvétózza.

Mivel a jogállamisági rendeletben nem egyhangúság a követelmény, így ott nem vétóról van szó hivatalosan, hanem egy elutasító magyar (és lengyel) álláspontról, de ettől még ez a rendelet hatályba tud majd lépni. „Aki ismeri a magyar történelmet, az pontosan tudja, hogy amikor gyermekeink és unokáink jövőjéről van szó, akkor a magyar emberek és Magyarország nem köt kompromisszumot, jelentsen ez akár szabadságharcot, akár csak egy egyszerű vétót” – írta Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter hétfő délelőtt.

Hivatalos vétó esetén a magyar és a jogállamisági feltételrendszert ugyancsak ellenző lengyel kormányokkal szemben várhatóan a többi tagállam nyomást gyakorol majd. Orbán Viktor a jogállamisági feltételrendszer miatt igyekszik a parlamentet sakkban tartani a vétóval.