„Klubrádió

Ellenzék: Orbán Viktor Európa járványkezelését akadályozza vétójával

18/11/2020 15:29

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzéki pártok közösen fogalmaztak meg felhívást az európai kormányzati szervezetek felé azt követően, hogy az Orbán-kormány politikai vétóval akasztotta meg az Európai Unió költségvetéséről és válságkezeléséről szóló tárgyalásokat. Úgy vélik, ezzel a kormány veszélyezteti nemcsak a magyar, de az európai emberek és vállalatok válságkezelését is.

Közös nyilatkozatban fordultak az ellenzéki pártok az európai testületekhez, miután Orbán Viktor politikai vétóval élt, amivel 2021-2028 közti költségvetésről, valamint a helyreállítási alapról szóló tárgyalások elakadtak.

„Orbán Viktor és kormánya nem egyenlő Magyarországgal. Azzal, hogy az Orbán-kormány akadályozza az európai, benne a magyar válságkezelést, az európai és a magyar polgárok érdekeivel és jogos elvárásaival szemben cselekszik” – idézte a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd felhívását a Telex.

 
european parliament, európai parlament
 

A pártok felhívták az európai intézmények figyelmét arra is, hogy a magyar kormány magatartása súlyos károkat okozhat a járvány miatt megszorult állampolgároknak és vállalatoknak. A helyreállítási alap ugyanis az ő megsegítésükre szolgál, nem az Orbán-kormányt illeti meg.

A politikai vétóval a lengyel és a magyar kormány előzetesen nemet mondott a következő hétéves büdzsére és a koronavírus miatti válságkezelési alapra a jogállamisági feltételek miatt, ezért hetekre, de akár hónapokra is megbénulhat az uniós költségvetési döntéshozatal.