„Klubrádió

Európának kell megállítania Magyarországot és Lengyelországot - Soros György elemezte Orbán stratégiáját

19/11/2020 13:23

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Megvan az oka annak, amiért Lengyelország és Magyarország nem akarja elfogadni a költségvetést, amelynek egyébként legnagyobb kedvezményezettjei lennének. Soros György szerint e két ország kormányai tudják, hogy súlyos módon sértik a jogállamiságot, és nem akarják vállalni a következményeket.

Európának szembe kell szállnia Magyarországgal és Lengyelországgal címmel írt véleménycikket a Project Syndicate oldalára Soros György magyar származású amerikai üzletember – írja a 24.hu.

A cikket annak kapcsán írta, hogy Magyarország és Lengyelosrzág blokkolták a helyreállítási alapot és előbbi a 2021–2027-es uniós költségvetést is, mivel nem értenek egyet azzal, hogy a támogatások felhasználását a jogállamisági alapok betartásához kösse az unió.

A milliárdos üzletember szerint megvan az oka annak, amiért a két ország nem akarja elfogadni az uniós pénzügyi terveket, amelyeknek egyébként legnagyobb kedvezményezettjei. „Tudják, hogy súlyos módon sértik a jogállamiságot, és nem akarják vállalni a következményeket.”

Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem elvont fogalom a jogállamiság, ahogy azt a két ország feltüntetni igyekszik, hanem egy nagyon jól definiálható keret, amibe a politikai korrupció semmilyen formában nem fér bele.

A vétó olyan szerencsejáték e két ország részéről, amit a legrosszabb időben, a járvány alatt kockáztatnak meg. A magatartás számukra feleslegesen nagy kockázatot jelent. Ha nem állapodnak meg a büdzséről és a helyreállítási alapról, akkor a 2020-ban lejáró költségvetési tervezet marad életben és évente újra és újra tárgyalja majd az EU. A helyreállítási alaptól pedig elesnek az Unió tagállamai, köztük Magyarország is, amely 2800 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatna.

Fotó: Flickr.com - Andras D. Hajdu
 

A dilemma egyszerű: ha Orbán elfogadja a jogállamisági mechanizmust (ami vétó esetén is életbe lép) azzal megteremti annak esélyét, hogy a kormány vitatható tevékenységét felülvizsgálják. Egyszerűbben: lesz pénz, jönnek a támogatások és a járványkezelésre szolgáló források is, de csak akkor, ha az Orbán-kormány arra költi azokat, amire kapta és közben gondoskodik például a bírói testület függetlenségéről. Ha nem lesz költségvetési megállapodás, akkor Magyarország bukja a helyreállításhoz fontos összegeket. A további, az uniós költségvetési támogatásoktól pedig ugyancsak eleshet, ha a kormány megsérti a jogállamiságot.

Nyilván egyik eset sem vonzó, ebben a helyzetben a kormány megpróbálja kikényszeríteni a tagállamoktól, hogy a jogállamisági mechanizmust úgy módosítsák, amivel ki tud csúszni annak kötelmei alól. Az egyetlen reménye az lehet, hogy a többi tagállam eláll ettől a feltételrendszertől, hiszen így ők is elesnek a helyreállítási alapból származó támogatásoktól.