„Klubrádió

Orbán Viktor: A mai kormánypárt vezetői azok, akik Magyarországon kiharcolták a jogállamot

18/11/2020 11:58

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök az uniós költségvetés és a helyreállítási alap ellen emelt vétóját azzal indokolta, hogy a jelenlegi az uniós támogatásokat a jogállamisághoz kötő javaslat elfogadása után nem lenne akadálya annak, hogy a tagországoknak járó pénzeket a bevándorlás támogatásához kössék, és a migrációt ellenző országokat költségvetési eszközökkel megzsarolják. A valóságban a jogállamisági megállapodás nem foglalkozik a migráció kérdésével.

2020. november 18. A lényeg / részlet Vétó 2020.11.18
00:21
00:00

Orbán Viktor szerint Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, amelyik beengedi a migránsokat, írja a miniszterelnök  az uniós költségvetési vétóval kapcsolatban kiadott közleményében.

Arra is kitért, hogy szerinte „a jelenlegi javaslat elfogadása után nem lenne akadálya annak, hogy a tagországoknak járó pénzeket a bevándorlás támogatásához kössék, és a migrációt ellenző országokat költségvetési eszközökkel megzsarolják”. Véleménye szerint Európa egységét aláásó súlyos hiba lenne a pénzügyi, gazdasági kérdések politikai vitákkal való összekapacsolása.

 
Orbán Viktor
 
Forrás: Flickr.com
 

 

Arra külön kitért, hogy Magyarország elkötelezett híve a jogállamiságnak. Arra hivatkozott, hogy a mai kormánypárt vezetői azok, akik Magyarországon kiharcolták a jogállamot a kommunista diktatúrával szemben.

Valójában a jogállamisági mechanizmus és az idevágó uniós jogszabály-tervezetek nem foglalkoznak a migrációval.

Közben az unió több vezetője válságértekezletet tartott miután Magyarország és Lengyelország megvétózta a 2028-ig tervezett költségvetést. Lesújtó véleményeket fogalmaztak meg. „Ez most nem a vétó, hanem a gyors cselekvés ideje kell legyen, a szolidaritás szellemében” – fogalmazott Michael Roth német EU-ügyi államminiszter.

Olasz kollégája arra figyelmeztetett, hogy miközben tombol a járvány második hulláma, a pénzügyi segítség késlekedése mélyreható gazdasági és társadalmi következményeket vonna maga után. Az illetékes spanyol tárcavezető arról beszélt a FAZ beszámolója szerint, hogy aki most blokkol, az minden európai embernek súlyos felelősséggel tartozik.