„Klubrádió

Soros György: Megkerülhető a magyar és a lengyel vétó

23/11/2020 11:17

| Szerző: Klubrádió

A magyar és lengyel kormányok különösen veszélyes időben hazardíroznak az EU pénzügyi terveinek akadályozásával. Soros György szerint a helyreállítási alap esetében az egyes tagállamokkal külön-külön megállapodásokat kötnek.

Van mód a magyar és a lengyel EU-s vétó megkerülésére. Ezt Soros György írja a mai Népszavában megjelent cikkében.

A milliárdos megismételte a múlt héten a Project Syndicate oldalán megjelent írásában foglaltakat: Számukra (a magyar és lengyel kormányok) a jogállamiság gyakorlati korlátokat jelent a személyes és politikai korrupció terén. A vétó egy kétségbeesett szerencsejáték két olyan államfő részéről, akik sorozatosan megsértik a jogállamiságot.

 
Soros György
 

Szerinte mivel a jogállamiságról szóló rendeletet már elfogadták, ha nem születik megállapodás, az EU a most év végén lejáró költségvetést évente meghosszabbíthatja. Ez esetben mind a két vétózó elesne a pénzügyi tervekből származó összegektől. Soros szerint a helyreállítási alap esetében is lenne megoldás: úgynevezett megerősítő, együttműködési megállapodásokat köthetnek a tagállamokkal külön-külön, s ezzel is megkerülhető a két kormányfő vétója.

Az üzletember hangsúlyozta, hogy a kialakult helyzetben csak az EU tud segíteni. Az uniós forrásokat például a helyi önkormányzatokhoz kell irányítani, ahol Magyarországon továbbra is működő demokrácia van, ellentétben az országos szinttel, ahol szerinte Orbán teljes kontrollt gyakorol.