„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar György: Elég lenne kiírni, hogy csak a Fidesz nyerhet

26/08/2020 13:40

| Szerző: Klubrádió/szg

Pálffy Ilona lemond a Nemzeti Választási Iroda éléről, de megfogalmazott néhány javaslatot a választási törvény módosítására. Magyar György ügyvédet kérdeztük, aki szerint a körzethatárok újabb átrajzolása, a választójogi törvény megcsúfolása helyett egyszerűbb lenne kiírni, hogy csak a Fidesz nyerhet.

2020. augusztus 26. Reggeli gyors / részlet, Magyar György (20.08.26.)
08:40
00:00


Augusztus 31-i hatállyal lemondott a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöki tisztségéről Pálffy Ilona és nyugdíjba vonul – közölte a szervezet kedden az MTI-vel. Pálffy Ilona az NVI elnöki tisztét az iroda megalakulása, 2013. május 24-e óta tölti be. A választási eljárásról szóló törvény alapján az NVI új elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki kilenc évre. Az NVI-nek több javaslata van  választási eljárásról szóló törvény, illetve az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény megváltoztatására.

Magyar György ügyvéd szarkasztikusan azt mondta, nem kellene választási törvényeket módosítani, elég lenne kiírni, hogy csak a Fidesz nyerhet, „minek ez a sok jópofáskodás”. Haladunk abba az irányba, Kelet felé, ahol már nincs szükség választásra – tette hozzá.

Az még elfogadható, hogy elmegy valaki nyugdíjba, és átadja javaslatait. Az már nem helyénvaló szerinte, hogy egy szakmai szervezhet éléről távozó ember úgy ad javaslatokat, hogy nem indokolja meg őket, hanem olyan módosításokat dob be, amelyek az eredmények befolyásolására alkalmasak. A legfontosabb az lenne, ha a választási iroda vezetője elmondaná a 7 év tapasztalatait, felsorolná a problémákat. Szerinte ez kiadott feladatnak tűnik Pálffy Ilona számára, „most te már úgyis elmész, mondd ezt be”, és beszélni fognak róla, ez a tematizálás.

Az egyik javaslatra kitért a jogász: eszerint Pest megyében máshogy húznák meg a határokat. Azt tudjuk, hogy a többi között Szentendre, Vác, Érd, Pomáz ellenzéki polgármestert választott, innentől szerinte úgy módosítják a választókerületek határait, hogy ne születhessen megint ilyen eredmény. Műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre azt mondta, a körzethatárok átrajzolása már-már művészet, mire Magyar György úgy reagált, a Színművészetinél is látható, milyen a kormány megítélése a művészetről. „Nem kell ezeket a libernyákokat tovább fejleszteni”, hanem kidobjuk őket az utcára – fogalmazott. Ez nem művészet, hanem politikai provokáció, demokráciadeficit – vélekedett. Szerinte nem üthetnek vissza a Fideszre a módosítások, amelyek egyébként csak megcsúfolják a választójogi törvényt.

Arról is beszélt, hogy mivel a Fidesz megszüntette a kétfordulós választási rendszert, ők az Ellenzéki Együttűködés (ELEGY) nevű szervezettel most behozzák a nulladik fordulót, az előválasztást, amely jó eszköznek bizonyult arra, hogy megtalálják a legesélyesebb jelöltet a kormánypárti indulóval szemben.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2020.08.26. 07:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre