„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hadházy: Akárhány lista lehet, amíg nem akarnak tenni százezren a rendszer ellen

11/08/2020 17:27

| Szerző: Klubrádió/szg

Akárhány listát állítanak a pártok, akármilyen összefogás alakul ki, amíg nem lesz százezer ember, aki hajlandó tenni valamit a hatalom és legfontosabb bástyája, a kormánypropaganda ellen, addig nem lesz változás – mondta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Hangsúlyozta, nem kell semmit feltalálni, egy diktatúrába hajló rendszerrel szemben vannak eszközök, mint a tüntetések, petíciók, sztrájkok – ezek hatása pedig attól függ, hányan vesznek bennük részt.

2020. augusztus 11. Megbeszéljük / részlet, Hadházy Ákos (20.08.11.)
14:35
00:00

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt arról kérdeztük, hogy a múlt héten a Mércének írt választ Diószegi-Horváth Nóra főszerkesztő cikkére, amelyben az Index melletti tüntetést és annak szónokait bírálta. 

A Megbeszéljük adásában a volt LMP-társelnök azt mondta: nem vitacikket írt, az alapgondolatokkal egyetért annak ellenére, hogy az ő mondanivalóját és akcióját is hiábavalónak titulálta Diószegi-Horváth Nóra. Igaz, hogy nem elég skandálni, hogy „Elég volt!”, „Nem hagyjuk!”, hanem politikai cselekvésre van szükség, nincs idő arra várni, hogy egy vagy két lista lesz, mert az Index bedarálása nem az utolsó lépés volt a hatalomtól.

Ezekkel egyetért, és régóta mondja, hogy mást kell csinálni, nem elég szónokolni, „gyönyörű interpellációkat” tartani. Az bőven kevés, hogy „egy politikus a pályája csúcsának tartja, ha bejut az Egyenes beszédbe” – fogalmazott Hadházy Ákos. A politikai cselekvésben nem értenek egyet, szerinte az Európai Ügyészségért folytatott aláírásgyűjtés és a „nemzeti manipulációs” ívek összegyűjtése is ebbe a kategóriába tartozik.

 
Tüntetés az MTVA-nál
 Fotó: Mohai Balázs / MTI
 

Hangsúlyozta, nem kell semmit feltalálni, egy diktatúrába hajló vagy afelé tartó rendszerrel szemben vannak eszközök, mint a tüntetések, petíciók, sztrájkok – ezek hatása pedig attól függ, hányan vesznek bennük részt. Ha egy üzemben hárman sztrájkolnak, kiröhögik őket, akár egy ötvenfős tüntetést. Az indexes tüntetést nem szabad lenézni, figyelemfelkeltésre alkalmas, de nem a megoldás. Inkább ötven- vagy százezres megmozdulásokra lenne szükség, mert ha százezer ember elmegy a Kunigunda útjára, akkor szerinte „a hírhamisító igazgató nem maradhat a helyén”.  Hozzátette: ugyanakkor ezeket már nem tudják csak politikusok megoldani. Akárhány listát állítanak a pártok, akármilyen összefogás alakul ki, amíg nem lesz százezer ember, aki hajlandó tenni valamit a hatalom és legfontosabb bástyája, a kormánypropaganda ellen, addig nem lesz változás.

A 2018 végi MTVA-s akcióról azt mondta: szerette volna fenntartani a tiltakozást, nagyon jó lett volna nem kijönni, de „Molnár Zsolt rábeszélte a bent lévőket”, hogy eljöjjenek. Őket Szél Bernadettel már kidobták korábban a biztonsági őrök. Azóta viszont megváltoztatták a törvényt, már be se mehetnek törvényesen a képviselők. Szerinte előbb-utóbb lesz százezres tüntetés a Kunigunda útján, de nem tudja, mikor. Mindenesetre úgy véli, lehet hatni erre a kormányra is, csak erőt kell felmutatni.

Magyar György ügyvédet is kérdeztük arról, hogy lehetne-e jogi úton kezdeni valamit a médiatörvényt alapul véve a közmédia szerkesztési gyakorlatával. Hadházy Ákos azt mondta, próbálkoztak ezzel, és elég hamar elmegy tőle az ember kedve. Amikor először tüntettek a közmédia székházánál az EU-s ügyészség miatt körülbelül ötszázan, arról a közmédia úgy számolt be, hogy az ügyészségnek egy félmondatot se szentelt, őt viszont három percben járatták le, hogy „a Hadházy mekkora gazember”. Ezt elvitték a Médiahatóság elé, amely „természetesen” nem talált kivetnivalót az M1 adásában, elutasította a beadványt, a bíróság pedig azt mondta, hogy ha ezt a Médiahatóság így látja, akkor nem változtatja meg. A képviselő nem gondolja, hogy ez a megoldás, ahogy a karaktergyilkos írásokkal szemben sem, mert előfordul, hogy hiába nyeri meg a pert, a kormányközeli médiafelület nem hozza le a helyreigazítást. De ha le is hozza, már régóta benne van a köztudatban az a lejárató anyag.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Mohai Balázs

Megbeszéljük...
2020. augusztus 11., kedd 16:20
Műsorvezető: Bolgár György