„Klubrádió
Esti gyors

Az Indexért, a sajtószabadságért tüntetnek

24/07/2020 18:39

| Szerző: Klubrádió

Elkezdődött a demonstráció az Index mellett, a sajtószabadságért a főváros III. kerületében, a Puskás Öcsi téren. A Momentum által meghirdetett tüntetésen kollégánk beszámolója szerint már több ezren vannak.

A demonstráció előzménye, hogy elbocsátották az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot szerdán. A tulajdonos megtagadta a szerkesztőség kérését, hogy helyezze vissza a menesztett főszerkesztőt, így két nap alatt felmondott az Index több mint nyolcvan munkatársa. Az Index hirdetéseit kezelő cégben éppen a koronavírus-járvány idején jelent meg tulajdonosként Vaszily Miklós, a kormányközeli média fontos menedzsere.

2020. július 24. Esti gyors / részlet, Kemény Dániel a tüntetésről (19.07.05.)
02:51
00:00

Kemény Dániel kollégánk tudósításában elmondta: az emberek elkezdtek vonulni a Puskás öcsi térről az Index szerkesztőségéhez, majd a Karmelita kolostor a cél, ahol a miniszterelnök irodája található. A tömeg eleje már rég elhagyta a Kolosy teret, mikor a vége a Puskás Öcsi téren várakozott, így bátran ki lehet jelenteni, hogy több ezren vannak.

Felszólal mások mellett Cseh Katalin, Hadházy Ákos és Fekete-Győr András. A menet élén Szabad ország, szabad sajtó! feliratú molinót tartanak.

Hajnal Miklós momentumos politikus mondott egy rövid beszédet indulás előtt, kifejezetten kérte a maszkviselést, és fegyelmezettek is a tüntetők. Hajnal azt mondta, a kormány egy nappal az EU-csúcs után elkezdte beverni a szögeket a szabad sajtó koporsójába. Hozzátette, egy normális országban nem lenne ilyen tüntetés, mert a hatalom nem akarná elnémítani a legolvasottabb hírportált.

Videónk a tüntetésről:

Hajnal Miklós beszéde: