„Klubrádió
Megbeszéljük...

Magyar György: Erkölcstelen, amit a Fidesz csinál, de nem törvénytelen

6/08/2020 17:41

| Szerző: Klubrádió/szg

A jelenlegi hatalom formálisan jogszerűen működik, az más kérdés, hogy erkölcstelenül, és sokan nem tudják elfogadni „a maffiaállamból származó jogalkotási anomáliákat”, de ez formálisan nem törvénytelen Magyar György ügyvéd szerint.

2020. augusztus 06. Megbeszéljük / részlet, Magyar György (20.08.06.)
13:42
00:00

Magyar György ügyvédet kérdeztük arról, hogy ha győzne az ellenzék, felelősségre vonható lenne-e a kormány az elmúlt tíz évben meghozott bizonyos törvények, intézkedések miatt. Gyurcsány Ferenc egy Vidnyánszky Attilával kapcsolatos megjegyzése váltotta ki az ezzel kapcsolatos diskurzust, és Majtényi László volt ombudsmannal is beszéltünk erről.

Azt mondta: a jelenlegi hatalom formálisan jogszerűen működik, az más kérdés, hogy erkölcstelenül, és sokan nem tudják elfogadni „a maffiaállamból származó jogalkotási anomáliákat”, de ez formálisan nem törvénytelen. Az nem megy, hogy ha győz az ellenzék, mindent hatályon kívül helyez – tette hozzá. A kormány megtesz minden tőle telhetőt, hogy legitimálja a jogellenes magatartást is. Szerinte új jogalkotást kell létrehozni, a népszavazásokra fókuszálni mert amit a nép elfogad, azokat a jogszabályokat kell megalkotni, nem azt, amit „egy vonaton gyártunk, aztán lesz belőle alaptörvény, elnevezzük gránitszilárdságúnak, majd megváltoztatjuk nyolcszor”.

Műsorvezetőnk, Bolgár György egy másik témára áttérve azt mondta: még a Fidesz által elfogadott médiatörvény is hangsúlyozza a kiegyensúlyozott tájékoztatás szükségességét. Lehet-e benyújtani emiatt keresetet a közmédiával szemben? – tette fel a kérdést.

Magyar György azt válaszolta: a magyar jogrendszer sajátosságai miatt nem lehet átfogóan perre menni, de egy-egy ügyben igen. A médiatanácsról tudható, hogy elfogult, „fideszes tagjai vannak”. Lehet hozzá fordulni, de „nem várható tisztességes megoldás”. Panasszal lehet élni a médiatanács elnökéhez, akitől szintén nem vár komoly változásokat az ügyvéd, de utána jöhet a bíróság. Példaként elmondta: a bíróság megállapította, hogy jogszerűen mentek be ellenzéki képviselők az MTVA-székházba, a médiatanács mégis azt állította, hogy korrekt volt az erről szóló közmédiás tájékoztatás. A bíróság azután megsemmisítette ezt a határozatot, új eljárás lesz. 

Kérdeztük Magyar Györgyöt arról is, hogy időközi választás lesz Borsod megyében, a szerencsi körzetben, mert meghalt Koncz Ferenc fideszes parlamenti képviselő. Közölte: ahogy a Civil Választási Bizottsággal a főpolgármester-jelöltek között és a IX. kerületben, ha a pártok kérik, most is készen állnak, megszervezik az előválasztást. Azt mondta, rossz előérzete van, mert a Borkai-ügy után Győrben nem volt előválasztás, elindítottak egy pártvezetőt, és csúfos vereség lett a vége. Szerinte ennek a hétnek a végéig be kellene fejezniük a pártoknak az egyeztetést.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük
2020. augusztus 06. csütörtök 17.20
Műsorvezető: Bolgár György