„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Magyar György: Tovább mélyül a félelem

25/05/2020 16:58

| Szerző: Klubrádió

Bocsánatkérésre szólította föl Orbán Viktor mindazokat, akik kételkedtek a rendkívüli felhatalmazás jogosságában. Ugyanis ezt most látványosan visszaadja. Mi van a háttérben?

2020. május 25. Reggeli gyors - részlet 20.05.25. Magyar György
20:53
00:00

„Boldogan kérek bocsánatot” – mondja Magyar György ügyvéd. Szívesen vált sorszámot a bocsánatkérők sorába, a kormány tagjainak is ezt javasolja, például Dömötör Csaba államtitkárnak, akinek az a feladat jutott, hogy ezt a bizonyos bocsánatkérést szorgalmazza. Ugyanis a hatalmon lévőknek is volna miért bocsánatot kérniük.

A rendkívüli felhatalmazás kérésének, ráadásul határidő nélkül, feltehetőn az volt a célja, hogy az országot félelemben tartsák. A néplélekben Magyar György szerint ott van a függőség elfogadása, egy vezér létezésének igénye. Az elmúlt tíz év erre enged következtetni. „Fegyelem”, ez lehet egy kulcsszó. Orbán Viktor azonban –a jelek szerint- nem bízott eléggé a saját erejében, pontosan ezt a fegyelmet, amelyet egyébként az emberek többsége tanúsított, aláásta a kapkodó intézkedésekkel. Lásd: „ágyszámfelszabadítás”, az önkormányzatok ellehetetlenítése pénzelvonással, a védőeszközök visszatartása, raktározása, a tesztelések minimálisra csökkentése, az eredmények elhallgatása.

Hiányzik a hatalom feletti kontroll. Az Országgyűlés most egy bábszínház – fogalmazott Magyar György. S hogy mi lesz ezután? A jog valamennyire még működik Magyarországon, de ahogy Varga Judit igazságügyi miniszter bejelentette, számos rendelkezést át fognak vinni a veszélyhelyzet utáni időszakra is. A felelősség elkenődik. Az egészségügy egy részének belügyi irányítás alá helyezése például elég riasztó. A kiberbiztonság jelszavával megvalósított megfigyelés szintén. A hatalom célja a jelek szerint az emberek félelemben tartása.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Varga György.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.05.25. 09:00
Műsorvezető: Szénási Sándor