„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Závecz Tibor: Százalékonként építkezhet az ellenzék

14/12/2020 13:43

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Hiába vesztett félmillió szavazót a Fidesz, bázisuk, a kisebb településeken élő, valamint az inkább idősebbekből álló mag kitart a párt mellett. Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezetője szerint a decemberi pártpreferencia-vizsgálat adataiból kiderül, hogy az elégtelen járványügyi intézkedések, a munkanélküliség most kivárásra készteti a bizonytalan szavazókat. Az ellenzék így tehetett szert pillanatnyi előnyre. Bár nem reménykedhet az ellenzék abban, hogy hozzájuk csatlakoznak az elbizonytalanodott fideszes szavazók, időről időre néhány százalékkal növelheti táborát.

2020. december 14. Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. december 14., hétfő 09:00): Závecz Tibor és Petőcz Kálmán
43:22
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Lampé Ágnes, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

Félmillió szavazót vesztett a Fidesz, legutóbb 30 százalékra esett a támogatásuk a Závecz Research Intézet decemberi pártpreferencia-vizsgálatának adatai szerint.

Ennek egyik oka lehet a kormány elégtelen járványkezelése. Másik oka pedig a pandemia munkaerőpiaci hatásainak nem kellő kezelése lehet.

Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezetője elmondta, hogy ez a félmilliós visszaesés oka mindenképpen valamilyen módon a járványhoz és annak kezelés második szakaszához köthető. Különösen az verte ki sokaknál a biztosítékot, hogy nem tudják, mire számíthatnak azok, akik elvesztették az állásukat, és nem kaptak semmiféle kormányzati támogatást.

Különösen jelentős a Fidesz-KDNP visszaesése a diplomások körében, ahol az augusztusi 46-ról 27 százalékra csökkent a támogatóik aránya.

Koronavírus - Házi karantén
 
Fotó: Komka Péter / MTI
 

Závecz szerint ameddig az unióból érkező támogatásokat első sorban a vállalatok kapják, addig semmiféle különösebb változás nem várható. Ehhez az kellene, hogy a cégek a munkavállalóknak kedvezzenek, vagy a kormány hoz döntést közvetlen támogatásról. Ez lenne a fontos.

A Fidesz legerősebb magja továbbra is a kisebb településeken lakó és a középkorú, de inkább idősebb szavazók között van. Ezt a magot nem igazán fenyegeti semmi.

A Szájer-ügy a hatásait még nem ismerjük, de Závecz szerint – bár nem tovább rombolja a Fidesz képét – közel sem lesz erőteljes. Néhány bizonytalanabb szavazót eltántorít ugyan, de a mag összezárja sorait.

Az ellenzék támogatottságát meg tudta őrizni a járvány alatt, így apróbb előnyre is szert tett. Ugyanakkor a járvány alatti időszakban tanúsított viselkedésüktől függően további százalékokat gyűjthetnek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.12.14. 09:12
Műsorvezető: Szénási Sándor