„Klubrádió

Závecz: Félmillió szavazót veszített a Fidesz

11/12/2020 22:08

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz lejtmenetben van, augusztusban a választókorú népesség 36 százaléka támogatta őket, most 30 százalékos a támogatottságuk, a kormánypárt vesztesége ezen időszak alatt félmillió választó – derül ki a ZRI Závecz Research Intézet decemberi pártpreferencia-vizsgálatából, amelyről a Telex számolt be.

Kiemelték: különösen jelentős a Fidesz-KDNP visszaesése a diplomások körében, ahol 46-ról 27 százalékra csökkent a támogatóik aránya. Budapesten és a megyeszékhelyeken is sokat veszítettek augusztus óta, előbbi csoportban 34-ről, utóbbiban 36-ról csökkent 23 százalékra a szavazótáboruk mérete. A fiatalok, a 30 év alattiak körében is meggyengült a kormánypártok pozíciója, itt a korábbi 33 helyett most 22 százalékos a támogatottságuk.

A teljes népességet nézve a hat együttműködő ellenzéki párt összeadott támogatottsága maradt a múlt havi, 34 százalék körüli szinten – írták. Közülük továbbra is a Demokratikus Koalíció (DK) a legerősebb, a novemberivel azonos, 11 százalékos támogatottsággal. A Jobbik és a Momentum tábora egész évben 6-7 százalékon mozgott, ebben a hónapban előbbinek 7, utóbbinak 6 százaléka van. Az MSZP az idén megszokott 5 százalékról egy kicsivel elmozdult, most 6 százalékos. Az LMP és a Párbeszéd a korábbi hónapokhoz hasonlóan 2 százalékon áll, és most a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is támogatottsága is ennyi. A Mi Hazánk ezúttal is 1 százalékot vonz. A párt nélküliek aránya 32 százalék.

A biztos választók között a Fidesz 45 százalékos, a második helyen a DK áll, 19 százalékkal. A Momentum és a Jobbik ebben az elkötelezett szavazói körben is szoros versenyben van, 10-10 százalékkal. Az MSZP 7 százalékos az aktív szavazók csoportjában, a Kétfarkú Kutyapárt ezúttal 3 százalékot kapna, a Mi Hazánk, az LMP és a Párbeszéd 2-2 százalékot.

Fontos hozzátenni, hogy az ezer ember megkérdezésével készült kutatást a Szájer-ügy kirobbanásának napjaiban végezte a Závecz a felnőtt lakosság körében, így ebben a mérésben az ügy hatásai még aligha érzékelhetők. A tapasztalatok alapján a politikusokat érintő kellemetlen, botrányos ügyek hetek múltán érik el és befolyásolják esetleg a széles közvéleményt.