„Klubrádió

Republikon: 4 százalékot esett a Fidesz támogatottsága

23/12/2020 12:38

| Szerző: Klubrádió

Bár még mindig jelentősnek mondható előnyét megőrizte a Fidesz-KDNP, a Republikon Intézet felméréséből kiderül, hogy az októberi adatokhoz képest 4 százalékot vesztett támogatottságából. Az elemzés szerint ebben a hónapban közrejátszhatott a járványkezelés megítélése, az európai uniós költségvetési vétóval kapcsolatban fennálló konfliktusos helyzet, valamint az egymást követő, belső fideszes és nemzetközi botrányok, mint Deutsch Tamás és Demeter Szilárd nyilatkozatai és a Szájer-ügy.

2020. december 23. A lényeg - Mikecz Dániel 2020.12.23.
00:52
00:00

A biztos pártválasztók és a teljes népesség körében is megelőzné az összesített ellenzék a kormánypártokat a decemberi pártpreferencia-adatok szerint – írja a Telex. A kormányzópártok továbbra is megtartották jelentősnek mondható előnyüket, de a Republikon Intézet felmérése szerint is folyamatosan veszítenek támogatottságukból.

A portál szerint kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében 30 százalék, őket követi a Demokratikus Koalíció és a Momentum 10-10 százalékkal. A Jobbikot és az MSZP-t egyaránt 6 százalék támogatja, a Párbeszéd 2 százalékon áll, a Kétfarkú Kutya Pártra, az LMP-re és a Mi Hazánkra is 1 százalék szavazna.

A Republikon reprezentatív vizsgálata értelmében decemberben a népesség egyharmada továbbra is bizonytalan pártpreferenciáját illetően.

A biztos válaszadók esetében továbbra a kormánypártokra a lakosság 46 százaléka adná le voksát. Az ellenzéki pártok közül a DK élvezi a legnagyobb támogatottságot 16 százalékkal. Szorosan mögöttük a Momentum 15 százalékkal.

A Jobbik és az MSZP támogatottsága 8-8 százalék, a Párbeszéd 3, az MKKP, az LMP és a Mi Hazánk pedig 2 százalékot ért el ebben a hónapban.

A jelentős csökkenésben az elemzés szerint ebben a hónapban közrejátszhatott a járványkezelés megítélése, de már az európai uniós költségvetési vétóval kapcsolatban fennálló konfliktusos helyzet, valamint az egymást követő, belső fideszes és nemzetközi botrányok (Szájer-ügy, Demeter Szilárd és Deutsch Tamás megnyilatkozásai). Ezzel együtt az ellenzéki térfélen továbbra sem látható jelentős változás, a DK rendelkezik a legnagyobb arányú támogatottsággal, tőlük csak kicsivel marad el a Momentum eredménye.

Láthatóan csökkent a Fidesz támogatottsága, és az is látszik, hogy a közös ellenzéki lista komolyan meg tudná szorogatni a Fideszt egy esetleges közelgő választáson – mondta a Klubrádiónak a kutatást elemezve Mikecz Dániel, a Republikon Intézet elemzője.