„Klubrádió
Esti gyors

Magyar György: Nincs még vége a fideszes letámadásnak

16/12/2020 21:01

| Szerző: Klubrádió/szg

A választási törvény módosításáról kérdeztük Magyar György ügyvédet. Szerinte azzal, hogy a mostani 27 helyett a jövőben 71 egyéni választókerületben kell jelöltet indítaniuk azoknak a pártoknak, amelyek országos listát akarnak állítani, nincs vége az egész pályás letámadásnak, lesznek még „érdekességek”. Hozzányúlhat a fideszes kétharmad még a pártfinanszírozáshoz, az indulás feltételeihez vagy akár a körzethatárokhoz is, hogy saját hatalmát óvja, „nincsenek gátlásaik” – tette hozzá.

2020. december 16. Esti gyors / részlet, Magyar György (20.12.16.)
06:47
00:00

A parlament kedden megszavazta a választási törvény módosítását, amelynek értelmében a mostani 27 helyett a jövőben 71 egyéni választókerületben (valamint 9 helyett 14 megyében) kell jelöltet indítaniuk azoknak a pártoknak, amelyek országos listát akarnak állítani. Semjén Zsolt eredeti javaslata 50 jelöltről szólt volna, azonban a Jobbikból, majd a Mi Hazánkból is kilépett Volner János benyújtott egy módosítót a 71 jelöltről, ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítve a két listás indulást az ellenzéknek. A magáról elnevezett Volner Pártot vezető képviselő módosítóját egyhangúlag szavazták meg a fideszesek az igazságügyi bizottságban. 

Magyar György ügyvédet, az Ellenzéki Együttműködés alapítóját kérdeztük szerdán az Esti gyorsban. Azt mondta: a Fidesz azt teszi, amihez már hozzá lehetett szokni, addig kavar a boszorkánykonyhájában, olyan „jogalkotási cunamit” hoz létre, amilyet akar a kétharmad birtokában, tehát mindent megtesz azért, hogy ne válthassák le. Nincs vége az egész pályás letámadásnak, lesznek még „érdekességek”, hozzányúlhatnak még a pártfinanszírozáshoz, az indulás feltételeihez vagy a frakcióalkotáshoz, „nincsenek gátlásaik”. Az, hogy egy listára kényszerítik az ellenzéket, olyan szempontból túlhaladott kérdés, hogy a választók is rájöttek ennek fontosságára.

Hogy ez miért jó a kormánypártoknak? Magyar György szerint azt kommunikálják majd, hogy az ellenzék szivárványkoalíció, egymással veszekedő tagokból áll, működésképtelen és rosszul szerepel az önkormányzatokban. Úgy látja, mivel az előválasztáson meglesz a közös miniszterelnök-jelölt is, egységes fellépést fognak látni az emberek. Hozzátette: bár nehezen választanak a pártok közül azok, akik nem szeretik a NER-t, az Orbán-rezsimet, az együttműködést támogatják.

Szóba került, hogy a Pest megyei választókerületeknél a fideszes képviselők a bizottságokban még támogatták az ellenzék javaslatát, később mégis leszavazták azt. Magyar György szerint nem érdemes ennek az okát keresni; elképzelhető, hogy hozzányúlnak még a választókerületekhez, de úgy, hogy a Fidesz javára szolgáljon. Lehet, hogy törvénytelen a helyzet a Pest megyei körzeteknél, a lakosságarány több mint 20 százalékkal magasabb, mint lehetne, de „érdekelte ez valaha a Fideszt?” – tette fel a kérdést. Megismételte korábbi álláspontját arról, hogy az elmúlt években maga a jogalkotás vált jogellenessé.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Esti gyors
2020. december 16., szerda 18:25
Műsorvezető: Szénási Sándor