„Köszönjük,
Esti gyors

Magyar György: A polgárok okosabbak a politikusoknál

2/12/2020 07:18

| Szerző: Klubrádió/K.K.

 | Szerkesztő: Kazinczi Károly

Lassú, de bölcs folyamaton megy át az ellenzék, amikor belátja, hogy egységesen, akár egy választási pártban lehet legyőzni a Fideszt.

2020. december 01. Esti gyors - részlet 20.12.01. Magyar György
06:35
00:00


„Tömbösítésre” kényszeríti a jelenlegi választási rendszer az ellenzéket – mondta Magyar György ügyvéd az Esti gyorsban. A Civil Választási Bizottság elnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy a Momentum elnöke kijelentette: ha a Fidesz úgy módosítja a választási törvényt, hogy gyakorlatilag csak egy párt indulhat ellene, akkor ezt a közös pártot létre fogják hozni.

Magyar György emlékeztetett arra, hogy 8-10 éve vetették fel az előválasztás ötletét. Mára eljutottak odáig a pártok, hogy mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet indítanak, akiket általában előválasztással keresnek meg. Közös lesz a miniszterelnök-jelölt is, feltehetően a lista is. Az tény, hogy pártok nélkül nincs választás, de az is egyértelműnek látszik, hogy civil szervezetek nélkül nincs siker, nincs kormányváltás.

Az előválasztások megszervezése nagyon sok háttérmunkát igényel. Ám a fővárosi példa bizonyítja, hogy megoldható és sikerre vezet. Több szervezet van, amely ezt segíti. A Számoljunk együtt!, a Nyomtass Te is!, az A hang és még számos más civil szerveződés készen áll a munkára. Egyébként persze méregdrága egy ilyen előválasztási láncolat kialakítása, az egésznek a kivitelezése, de megoldható.

Magyar György már csak azért is fontosnak tartja az előválasztásokat, mert a pártok között nyilvánvalóan van egy féltékenységi harc, bizonyos pozíciókra való törekvés, ám ezt a fővárosban már bevált módszer kiszűri. Az állampolgárok bölcsebbek, mint a politikusok – jegyezte meg a Civil Választási Bizottság elnöke.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Esti Gyors
2020.12.01.
Riporter:Turák Péter