„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar György: Az ellenzék szürkeállományban jobb

17/11/2020 13:17

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az ellenzéki pártok előválasztáson igyekeznek megtalálni közös miniszterelnök-jelöltjüket. Tavaly az önkormányzati választásokon bevált a módszer.

2020. november 17. Reggeli gyors - részlet 20.11.17. Magyar György
11:34
00:00

Borzasztó az a választási rendszer, amit a Fidesz létrehozott, és még alakíthat is rajta, de az ellenzék szürkeállományban jobb, és az összefogás erőt ad. Magyar György ügyvéd, az Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) alapítója optimista a 2022-es választással kapcsolatban. Ahogy mondta: ellenzéki pártokra persze szükség van, nélkülük nem megy, de óriási eredmény, hogy a civil közreműködést, segítséget is elfogadják. Az ELEGY szakértői keményen dolgoznak egy választási program kialakításán, de más, hasonló csoportok is. Nagyon fontos, hogy a pártok megnyitották a kaput a civilek előtt.

Nem csak a 106 választókerületben indítandó közös jelölteket, de a közös miniszterelnök-jelölteket is előválasztáson akarják megtalálni. Ezt a szövetségben lévő hat párt vezetője együtt jelentette be. Az előválasztáson civilek is indulhatnak. Magyar György elmondta, miért jó ez az intézmény -tehát az előválasztás- azon túl, hogy az önkormányzati választáson, mint egy politikai innováció, sikeresen vizsgázott. Hitelesíti, legitimálja a jelöltet. Mozgósít, aktivizál, és nem utolsó sorban tematizálja a közéletet. Végre nem csak kullog az ellenzék a kormány által kijelölt médiaösvényen, hanem saját témával jön elő.

Magyar György úgy látja, hogy a külföldi környezet is kedvez az ellenzéknek. Az amerikai elnökváltás, Orbánnak az Európai Unióval folytatott harca ráébresztheti a választókat arra, hogy nem lehet tudomásul venni egy vezető ellenőrzés nélküli túlhatalmát. Vissza kell állítani azt a lehetőséget, hogy az emberek tudjanak boldogulni a saját országukban.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Reggeli gyors
2020.11.17. 06:00
Műsorvezető: Dési János

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás