„Klubrádió
Megbeszéljük...

TGM: A Nyugat lemondott rólunk

17/11/2020 04:14

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Aki nem Orbán Viktor híve, az rongy, az ürülék, az semmi, azzal bármit meg lehet tenni – üzeni az állami média. Ezt a rendszert már nem lehet elviselni ép ésszel.

2020. november 16. Megbeszéljük - részlet 20.11.16. Tamás Gáspár Miklós
17:32
00:00

Alkotmányos puccs. Ezzel a címmel jelent meg Tamás Gáspár Miklós filozófus írása, amelyben azt fejti ki, hogy az autokrácia életveszélyes terjedését csak akkor lehetne megállítani alkotmányozással, ha létezne egy lendületes, erős szabadságvágy. E nélkül nem megy. Márpedig pillanatnyilag nincs ilyen mindent elsöprő vágy az országban. TGM emlékeztetett rá Megbeszéljük című műsorunkban, hogy alkotmányozási hullámok mindig forradalmak, háborúk után alakultak ki, lásd amerikai polgárháború, francia forradalom, első és második világháború, Kelet-Európában 1989 is ide sorolható. A magyar ellenzék fordítva ül a lovon, ha csak intézményi reformokban gondolkodik, mint például az ügyészség reformja. Szükséges, fontos ez, de nem elég. Itt ugyanis egy párhuzamos állam alakul ki, cégeknek nevezett érdekcsoportokhoz, alapítványokhoz ömlenek ki a milliárdok. A szemlélet megváltozására lenne szükség.

A filozófus szerint kétharmados többséget kellene szereznie az ellenzéknek. Amennyiben egyszerű többséget szerezne, és a következő választáson visszatérne a Fidesz, az szinte egyenes út lenne a polgárháborúhoz. Tamás Gáspár Miklós hangsúlyozta: Orbán rendszerét már nem lehet elviselni pszichológiai károsodás nélkül. Napról napra rosszabb. Elképesztő közszellemet alakított ki, lehetetlenné tette a jövőnket. Orbán Viktor sárba tipor mindent, ami emberi. Most még ráadásul Európát is igyekszik tönkretenni. Itt a legutóbbi példa: a jogállamisággal kapcsolatos vétó.

Hogy az Európai Unió miért viseli el Orbán Viktort? TGM véleménye szerint azért, mert már lemondott rólunk. Az EU-ban elkönyvelték: ezek ilyenek, nem lehet tőlük semmit se várni. Ezek felvétele a közösségbe a Nyugat katasztrófája. Közben persze azt is látni kell, hogy az Európai Unió azért mutat egy civilizációs nívót, amit a magyar közvélemény nagy része jónak tart, sőt igényel. Ám külföldről várni a megváltást hiú remény. Valamiféle hatása biztosan lesz az amerikai elnökválasztásnak is, de az kevés. Főleg akkor, ha a kormánypárti médiában pedofil cukrosbácsinak lehet titulálni a leendő elnököt. A filozófus elképesztőnet tartja, hogy hová aljasult le az a pár száz ember, aki az állami médiában ilyen módon tevékenykedik. Bár ez is csak afféle erőfitogtatás, azt kell megmutatni, hogy aki nem Orbán Viktor támogatója, az rongy, az ürülék, azzal bármit meg lehet tenni, még akkor is, ha történetesen az Egyesült Államok elnöke.

Tamás Gáspár Miklós keserű megállapítása tehát az: a Nyugat lemondott rólunk.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Megbeszéljük
2020.11.16. 16:00
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás