„Klubrádió
Reggeli gyors

Az orosz vakcinával Orbánék Kreml-ütést visznek be az EU-nak

16/11/2020 14:48

| Szerző: Klubrádió

Magyarország lesz az első uniós állam, amelyik próbának veti alá a koronavírus elleni orosz vakcinát – hirdeti címében a Financial Times, s megjegyzi, épp most, amikor számos vakcina versenyben van, így tehát ezt nem lehet másként, mint a barátság legfrissebb jeleként értékelni. Egy kis Nógrád megyei településen működő laboratórium is sokat segíthet a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

A Reuters helyszíni tudósításban számol be a Szirákon, egy egyemeletes házacskában működő különleges magyar cégről, amely saját fejlesztésű, vírusok kimutatására alkalmas anyagot gyárt, és szállít a világon több tucat országba. A cég vezetője és a monoklonális antitesteket felhasználó módszer kifejlesztője a sziráki születésű Lukács Noémi biológus, a Szent István Egyetem professor emeritája, aki még a nyolcvanas évek végén, a düsseldorfi egyetemen dolgozva készítette el először a vakcinakutatók munkáját is nagyban segítő ellenanyagot.

Az ellenanyag itt nem a vírusfertőzések megelőzésére vagy gyógyítására szolgáló valamely vakcinát vagy gyógyszert jelent, hanem az antitest szinonímájaként szerepel. Az antitest olyan, az immunrendszer által termelt fehérje, melynek feladata az, hogy az antigénként azonosított idegen anyagokat felismerje, majd közvetlenül vagy közvetett úton elpusztítsa. Az antitestek tehát alkalmasak arra, hogy felismerjenek bizonyos a szervezet számára veszélyes, illetve veszélyre utaló anyagokat.

labor
 
Illusztráció / Forrás: Pixabay
 


Lukács Noémi monoklonális antitestes készítménye olyan szer, amely a vírusok szaporodása során „melléktermékként” keletkező speciális RNS molekulákat mutatja ki, tehát közvetve a vírusok jelenlét is bizonyítani tudja. A speciális anyag igen hasznos eszköznek számít többek között az RNS alapú vakcinák előállításakor is. Különösen nagy jelentőséget ad most a magyar antitest-készítménynek, hogy a sziráki laboratórium beszállít a koronavírus elleni vakcinát fejlesztő német BionTech cégnek is, amely az amerikai Pfizer gyógyszergyártóval közösen dolgozik az új oltóanyagon. A Lukács-féle antitestes készítmény azért lehet hasznos számukra, mert az eljárásuk során szintén, az emberi sejtekre káros úgynevezett dupla szálú RNS-ek keletkeznek, amelyeket ki kell szűrni a leendő vakcinából, hogy az biztonsággal használható lehessen. Ugyan számos szűrőmódszer létezik a világban, de a leggyakrabban a Lukács által felfedezett anitesteket használják a kutatók.

A most 71 éves biológus által Németországban kikísérletezett monoklonális antitestes készítmény egy-egy szállítmánya mindössze egy kis fiolányi, mikrogrammnyi mennyiségű fehér port jelent, amelyet ma már a világ mintegy ötven országába exportálnak. Megrendelőik között nemzetközileg elismert kutatóintézetek, egyetemek, illetve különböző cégek szerepelnek. A magyar vállalkozás gyorsan nő, tavaly 124 millió forintos árbevétele volt 52 milliós haszon mellett, és öt embernek biztosít munkát.

Még egy magyar kutató van, akinek a neve előjön a külföldi sajtóban a BionTech és a Pfizer koronavírus elleni vakcinájának fejlesztése kapcsán, Karikó Kataliné, aki a német cég alelnöke, és akinek tudományos eredményei alapvető fontosságúak az új oltóanyag elkészítéséhez.

Karikó a legígéretesebbnek tartott koronavírus elleni vakcina alapját adó mRNS-technológia egyik megalkotója.

 
Forrás: Pixabay
 

Magyarország lesz az első uniós állam, amelyik próbának veti alá a koronavírus elleni orosz vakcinát – hirdeti címében a Financial Times, s megjegyzi, épp most, amikor számos vakcina versenyben van, így tehát ezt nem lehet másként, mint a barátság legfrissebb jeleként értékelni. Sőt, azt is hozzáteszi, hogy ismét bevisz az Orbán-kormány ezzel egy „Kreml-ütést” az Európai Uniónak.

A cikk abból a Szijjártó-féle, az orosz kormány által finanszírozott Russia Today TV-nek adptt interjúból szerzi információit, amit frissiben ismertettük rádiónkban pár nappal ezelőtt. A Financial Times szerint Magyarország a sokak által bírált orosz Szputnyik-V oltóanyag szimbolikus győzelmét ismeri el. Az uniós vakcina-portfólióban ugyanis az orosz szer nem szerepel, így viszont bevezeti hazánk azt az uniós piacra. Ezzel szemben az Unió egymilliárd dózis más, többek között a Pfizer-BionTech oltóanyag beszerzését már bebiztosította.

A cikk felemlegeti az orosz-magyar barátság eredményeként Budapestre telepített, a sajtóban gyakran titkosszolgálati háttérrel rendelkező, kémbanként emlegetett Nemzetközi Befektetési Bankot, felrója hazánknak, hogy akadályozza Ukrajna NATO-partnerségi kapcsolatát, valamint felhozza Magyarország függőségét az orosz energiaszállításoktól.

A Szputnyik-V-ről megtudjuk, hogy az orosz állam által támogatott cég fejlesztette ki, s kiderül az is, hogy az orosz vakcina iránt érdeklődik Szaúd-Arábia, az Arab Emirátusok, Indonézia, Fülöp-szigetek, Brazília, Mexikó, India és a Moszkvával jó kapcsolatokat ápoló volt szovjet tagköztársaságok egy része. A rendkívüli helyzettel illetve az Orbánt többlethatalommal felruházó rendeleti kormányzás ismertetésével zárul a Financial Times cikke.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi bejelentése szerint novemberben Magyarország 10 dózisnyi mintát kapa Szputnyikból bevizsgálásra. Ha a magyar szakemberek megfelelőnek találják, akkor egyedi engedéllyel akár a használata is elkezdődhet. Ez azt jelenti, hogy a Szputnyiknak nem kell megjárnia az uniós engedélyezési procedúrát ahhoz, hogy bevethető legyen Magyarországon. Sőt, a Szputnyik magyar gyártásának lehetőségéről is egyeztetnek.

Szijjártó Péter Moszkvában
 
 Archív/ Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtótájékoztatója Moszkvában 2020. március 18-án. MTI/KKM/Borsos Mátyás
 
 


Krasznaja Veszná, azaz a Vörös tavasz orosz hírügynökség most számol be Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár napokban megjelent Twitter-üzenetéről, amelyben a magyar kormányszóvivő Vera Jourová uniós biztost azzal vádolta meg, hogy Soros György finanszírozza, s hogy nem nőtt fel a feladatához és reputációja sem a legkiválóbb. Ebben a hírfolyamban egyébként az sem mellékes, hogy a Ceske Noviny alapján írták az orosz tudósítást. Azonban hozzáteszik, hogy a magyar-amerikai filantróp Soros rendre megcáfolja ezeket a hamis állításokat.

Az orosz cikk beszámol arról is, hogy Vera Jourová bírálja a magyar sajtószabadságot is, mert a közszolgálati médiában nem létezik kormánykritika. Sőt naprakészen még arra is kitér a cikk, hogy az uniós joggal szembemenve Orbánék ismét alkotmányt módosítanak, amelyben szigorúan kikötik a házastársak nemét, illetve megtiltják az azonos nemű pároknak a gyerek-örökbefogadást.

Ugyan az Európai Unió igyekszik megállítani a magyar és lengyel diszkriminációs gyakorlatot – már ami az LMBTQ-közösségeket jelenti – , erre múlt csütörtökön kísérletet is tett, azonban jogi eszközei korlátosak – írja a New York Times. Az Európai Bizottság mind a 27 tagállamra kiterjeszti az ehhez biztosítandó a pénzügyi támogatásokat is – jelentette be az illetékes biztos, Vera Jourová. Úgy fogalmazott, bárhol élsz, nem kell félned sem a megtorlásról, sem a megbélyegzéstől, ez a 21. század ugyanis – így az irányelv. Ami Magyarországon váratóan nem fog érvényesülni, ismervén az alkotmánymódosítást illetve a parlament nem fogja megszavazni. Lengyelországban már hat várostól vonták meg az uniós támogatást, miután büszkén hirdették a települések, hogy LMBTQ-mentesek. Ám tiltakoznak, hogy a pénzmegvonás jogtalan eljárás velük szemben.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2020. november 16., hétfő 07.00
riporter: Csernyánszky Judit