„Klubrádió

A Pfizer vakcinája olcsóbb Európában, mint Amerikában

13/11/2020 13:08

| Szerző: Klubrádió

Ha minden a tervek szerint alakul, és az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyezi, Európa – mivel pénzügyileg támogatta a projektet – olcsóbban juthat majd a Pfizer és a BioNTech vakcinájához.

Miután hétfőn a Pfizer bejelentette, hogy a gyógyszergyár és a BioNTech közösen fejlesztett vakcinája 90 százalékban hatékonynak bizonyul, november végén engedélyezheti az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA). A legfontosabb kérdés, hogy milyen hamar kerülhet forgalomba és milyen áron lesz elérhető.

Eközben a világ kormányai minél előbb próbálnak megállapodni nagy tételű szállításról a gyártókkal. Az Európai Uniónak sikerült kedvező üzletet kötnie a gyógyszergyártóval, ennek értelmében az amerikai 19,5 dolláros ár alatt kaphatják tagállamai a vakcinát, melyből 200 millió adagnyit rendelt meg – írja a Reuters cikkére az Infostart. További opcióként az Uniónak lehetősége van újabb 100 millió adag megrendelésére is.

 
 Fotó: Pixabay
 

Ez kedvezőbb megállapodás, mint az Egyesült Államoké (100 millió adag), ennek oka részben az, hogy az EU és Németország pénzügyileg is támogatta a projektet, részben pedig az, hogy Amerikának 500 millió adagra van opciója.

Az oltások végső árának kialkudásában a gyártók termékfelelősségi kötelezettségének is szerepe volt. A hírt kiszivárogtató uniós tisztviselő szerint a Pfizerrel kötött megállapodás más, mint a többi gyártóval aláírt, és eltér attól is, amit a cég az USA-val írt alá. A Pfizert az amerikai szerződés mindenféle felelősség alól felmenti. Az eddig is––mert uniós szerződések közül a Sanofi tíz eurós ár mellett nem kapott felelősségi felmentést, míg az AstraZeneca 2,5 eurós ár mellett korlátozottan lesz felelősségre vonható. Egy már engedélyezett oltásnak ritkán vannak súlyos mellékhatásai, de ez esetben a gyorsított fejlesztési ütem miatt nagyobb odafigyelésre lesz szükség – írja az Infostart.