„Klubrádió
Reggeli gyors

Azt remélik, a magyarokkal juthat be az orosz vakcina az EU-ba

12/11/2020 07:32

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Magyarország azt tervezi, decemberben kisebb mennyiséget beszerez a koronavírus elleni orosz oltóanyagból. Erről ír egy orosz portál. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, aki interjút adott a témában a Russia Todaynek, arról beszélt, hogy az egyelőre még Oroszországban is klinikai teszt alatt álló – és állítólag 92 százalékos hatékonyságot produkáló, vagy inkább ígérő – oltóanyagot hazánkban is először klinikai teszt alá vetik. A Vzgljád orosz lap az egyelőre korlátos magyar vakcinavásárlási tervek kapcsán már arról cikkezik, hogy az orosz oltóanyag gyakorlatilag áttörte az európai gátat. Egészen másképp látja a helyzetet Mihályi Péter, egészségügyi közgazdász.

Egyelőre kisebb mennyiségben vásárol hazánk az orosz Szputnyik-V oltóanyagból decemberben, majd január második felében nagyobb tételben fog – olvashatjuk az orosz Vzgljád, nem kormánypárti portálon, amely Szijjártó Péternek a Russia Today tv-nek adott interjúja alapján készítette el összefoglalóját.

Tesztelni, sőt gyártani is akarják Magyarországon az oltóanyagot

Rákeresve a Russia Today-en elhangzott interjúra, először arra a promóciós anyagra bukkantunk, amely a Szputyik-V oltóanyagot hirdeti, amely deklarálja, hogy az orosz kormány megbízhatónak találta a vakcinát, és ezért tömeggyártását megkezdi. Majd az angol nyelvű, orosz kormányzati portál azt is előadja: sok irigye van Oroszországnak, hogy elsőként sikerült kikísérletezni ezt a vakcinát és ezért rögtön úgy kommentálják az eredményüket, hogy az fake news – hamis hír. De igen, bizonygatja a vakcinát prezentáló szakértő, hogy képes ilyen csodákra Oroszország.

Szijjártó Péter 10 perces interjút adott az orosz kormányzati portálnak, amelyben elmondta, hogy általában 15 km-t fut naponta, de most nemhogy futni, de még rágondolni sem akar, mert ugyan a karantén 9. napján a vírus már elég gyenge, de ő is az a vírus miatt. A tüdőgyulladáson kívül számos tünetét megtapasztalta a Covid-19-nek. De reménykedik, hogy vége lesz ennek a borzalomnak, mert csütörtökön, azaz ma, ismét tesztelni fogják, s bízik a negatív eredményben. Arra a kérdésre, hogy milyen a járványhelyzet Magyarországon, a külügyminiszter elmondta, kettős célja van a kormánynak. Egyrészt életeket menteni és megvédeni az emberek egészségét, másrészt megvédeni a gazdaság működését is.

Elmondta azt is, hogy nemcsak az első adagnyi Szputynik-V megvásárlásáról van szó, hanem arról is, hogy az egyelőre még Oroszországban is klinikai teszt alatt álló, de máris 92 százalékos hatékonyságot produkáló (ígérő?) oltóanyagot hazánkban is először klinikai teszt alá vetik. S amennyiben valóban effektív lesz a vakcina, úgy hazánkban is megkezdik a gyártását, amiről pénteken fog egyeztetni az orosz illetékes miniszterrel. Ez azt jelenti, hogy átvállalja Magyarország az orosz szer gyártásának egy bizonyos részét. Január második felében pedig nagyobb tételben fognak vásárolni Moszkvától oltóanyagot. Hisz elég egyértelművé vált, hogy a vakcinán kívül egyelőre nincs más ellenszere a Covid-19-nek.

Második gyárát létesíti Magyarországon a dél-koreai Doosa
 
Szijjártó Péter
 MTI/Mónus Márton
 
 

Szijjártó szerint túlpolitizálják a kérdést

Az újságíró természetesen rákérdezett arra is, hogyan reagált az Európai Unió az orosz vakcina megvásárlásának hírére. Mire Szijjártó elmondta, időnként olyan érzésem van, hogy vakcina kérdését is túlpolitizálják, amit el kellene kerülni. Arra is figyelmeztette Brüsszelt, hogy politikai támadások helyett sokkal inkább együttműködésben kellene gondolkodni az Unión belül. Egyébként pedig minden nemzetközi együttműködést támogatnak, és minden vakcinát is, függetlenül attól, hogy ki a gyártó. Legyen az amerikai, európai, orosz, vagy kínai. Minden fejlesztés fontos, így tehát az orosz is. Ugyanakkor megtudtuk azt is, hogy az orosz és a kínai vakcinán kívül az izraeliekkel is tárgyal a kormány ez ügyben. Abban pedig bízik, hogy az Európai Unió és a Pfizer tárgyalásai is sikeresek lesznek, mert akkor hazánk érdekelt a Pfizer oltóanyag-vásárlásban is.

A témában szerdán nyilatkozott Mihályi Péter, egészségügyi közgazdász is, aki a Klubrádiónak azt mondta, Magyarországon nem tudják elvégezni azt a bizonyos harmadik fázist az orosz vakcina fejlesztésében, amelyet ott nem hajtottak végre. Mihályi Péter szerint szó sincs arról, hogy Magyarország ebben a döntő kérdésben lényegesen elszakadjon az Európai Unió gyakorlatától. Úgy véli, biztos, hogy csak olyan vakcinával kezdik el az oltást az országban, amelyet az EU hatóságai biztonságosnak ítélnek, már csak azért is, mert „az orvosok nem fognak beadni olyan vakcinát”, amelynél ők nincsenek meggyőződve arról, hogy biztonságos. 

Az orosz termék magyar segítséggel juthat be az EU-ba

Szijjártó cáfolta, hogy politikai megfontolásból az Unió nem engedné meg a határain kívülről beszerezni oltóanyagot. A rendkívüli helyzetre és nemzeti érdekekre tekintettel van lehetőség máshonnan is vásárolni. - Szóval nem fogjuk megengedni, hogy bárki nyomást gyakoroljon ránk abból a célból, hogy ne egyeztessünk erről a kérdésről kelet-európai partnereinkkel – zárta az orosz Russia Today tv-nek adott interjúját a magyar külügyminiszter.

A Vzgljád/Nézet orosz portál emellett utánajárt annak, hogy Brüsszel bizonyos keretek között Magyarországnak is engedélyezheti olyan vakcina beszerzését, amely egyelőre nincs regisztrálva hivatalosan az Unióban, de ezért jogi felelősséget neki kell vállalnia.  Az orosz újság ezt úgy fogalmazza meg, hogy az orosz oltóanyag gyakorlatilag áttörte az európai blokádot, gátat. A cikk emlékeztet, Putyin elnök jelentette be augusztusban, hogy regisztrálták az első koronavírus elleni szert, s nevét az 1957-ben elsőként felbocsátott műholdról kapta.

Halál az ukrán-magyar határon

Az ukrán-magyar határon 23 éves határőr vesztette életét, erről egy ukrán katona számolt be, aki lövést hallott, majd látta a megsebesült határőrt, aki nem sokkal később sérülésébe belahalt  – adta hírül a 112 International. A mentőszolgálat késve érkezett. Az incidens körülményeit egyelőre vizsgálják, de egy korábbi esetet is idéznek, amely szerint letartóztattak egy ukrán férfit, aki „a megszállókat segítette krími állampolgárok elleni törvénytelen eljárásban”.  

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.11.12. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás