„Klubrádió
Esti gyors

A szakértők javaslata kész, az ellenzéken a sor

21/10/2020 21:54

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az alkotmányosság helyreállítása lenne az első feladat az Orbán-kormány menesztése után. Az igazi Alkotmány az, amit népszavazáson is szentesítenek.

2020. október 21. Esti gyors - részlet 20.10.21. Magyar György
06:18
00:00

Több szakértői csoport alakult már, amelyek tudásukkal az ellenzéki pártokat kívánják olyan helyzetbe hozni, hogy képesek legyenek megnyerni a 2022-es választást és aztán sikeresen tudjanak kormányozni. Az ELEGY, hosszabb nevén az Ellenzéki Együttműködés alapítója, Magyar György ügyvéd arról adott hírt az Esti gyorsban, hogy a közjogi munkacsoport elkészült a munkaanyagával. Ezzel szeretnének szakmai hátteret adni a pártprogramok, és majdan a kormányprogram kidolgozásához.

A főbb kérdéscsoportok, amelyekre választ kerestek: az alkotmányos újraépítés, az önkormányzati és a választási rendszer átalakítása, az igazságszolgáltatás és a média függetlenségének védelme, valamint maga az alapjogvédelem.

A mostani Alaptörvény az nem Alkotmány, egy vonaton ülve –ahogyan állítólag Szájer József „megalkotta” a legfőbb jogszabályt- nem lehet konszenzust kialakítani. Az Alkotmány akkor az, ha egy népszavazás szentesíti. Biztosítani kell, hogy bárkinek is legyen a jövőben kétharmada, az ne tudjon hozzányúlni, ne tudja szétdúlni, annak sokkal stabilabbnak, sokkal biztonságosabbnak kell lennie.

A választási rendszernek is megbízhatónak és a mostaninál sokkal arányosabbnak kell lennie. A szakértők megállapítása szerint meg kell tartani az egyéni körzetek szisztémáját, de nem egyfordulósnak kell lennie a választásnak. Ki kell szűrni azokat a tényezőket, amelyek az aránytalanságokat okozzák, mint amilyen például a győzteskompenzáció. Nem fordulhat elő, hogy negyven-ötven százalék között eredménnyel kétharmadot lehessen szerezni a parlamentben. Magyar György hangsúlyozta: a választók akaratának kell érvényesülnie és nem a győztesének.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Beliczay László.

Esti gyors
2020.10.21. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás