„Klubrádió
Megbeszéljük...

Mi lenne az ellenzék csodafegyvere?

19/10/2020 21:38

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Elméleti esély persze van a 2022-es választási győzelemre, de jelenlegi állapotában legfeljebb arra lehet képes, hogy a kétharmadot megakadályozza.

 

2020. október 19. Megbeszéljük - részlet 20.10.19. Tóka Gábor
00:00
00:00

Látszólag fölismerte az ellenzék az önkormányzati választásokon, hogy miként lehetne legyőzni a Fideszt. Még az is lehet, hogy nem csak látszólag, a fontos azonban az, hogy meg tudja-e tenni azt, amire szükség lenne. Tóka Gábor politológus, a Vox Populi választási kalauz szerkesztője négy megoldandó feladatcsoportot sorolt fel.

Meg kell alkotni egy átfogó közös programot, nem pártprogramot, hanem egy hihető, megvalósítható szimpatikus közös tervet. Meg kell szervezni az egész országban az előválasztásokat, de azokat úgy, hogy az ellenzék malmára hajtsák a vizet és ne visszafelé süljenek el. Részt kell venni a szavazatszámlálásban. Meg kell alkotni a kampánygépezetet. Ezeknek a végrehajtása komoly szervezettséget, már-már pártszerű működést igényel, és az idő szorít.

Tóka Gábor szerint nincs szükség pártfúzióra. Viszont szükség van olyan szervezetekre, amelyekben a pártok megbíznak, elhiszik róluk, hogy nem akarnak a fejükre nőni és a választás után nem állnak elő különböző igényekkel, mondjuk egy miniszteri poszt követelésével. Ezekben a szervezetekben meg kell bízniuk a szimpatizánsoknak, a szavazóknak is, mert csak úgy tudnak mozgósítani. A politológus jó példának tartja az ELEGY-et, az Ellenzéki Együttműködést, amely különböző részprogramokat dolgoz ki mintegy száz szakember segítségével. Köztük vannak párthoz köthető és teljesen független szakértők is. Ilyen példa az aHang is, amely az előválasztások technikai lebonyolításában már bizonyított, vagy a Számoljuk Együtt!, amely ugye szavazatösszesítéshez tud toborozni önkénteseket. A hasonló szervezeteket kellene megerősíteni, hogy képesek legyenek a feladat ellátására nagyban is. Számtalan ember van, aki vagy munkával, vagy akár pénzzel is segítené az ellenzék jó választási szereplését.

A kormányváltásra készülőknek bizonyítaniuk kell, hogy sokféle ember áll mögöttük, ismert értelmiségiek, vállalkozók, diákok, de például szakszervezetek is. A Fidesz ezt 2005-ben jól csinálta, amikor Kudlik Júliától kezdve, számos professzoron át, Pozsgay Imréig, sok mindenkit maga mellé tudott állítani, és ezt az egész országot bejáró eseménysorozattal tudatta a választókkal.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Megbeszéljük
2020.10.19. 16:00
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 


És még valami:

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.
Az oldalra jutva majd jobbra fent lát egy kék gombot, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás