„Klubrádió
Reggeli gyors

Ilyen nemzedéket nevel Orbán rendszere

16/10/2020 11:02

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A fiatalok többsége demokráciapárti, bár nem tudja pontosan, hogy mi az, és pénzért hajlandó lemondani bizonyos szabadságjogokról.

2020. október 16. Reggeli gyors - részlet 20.10.16. Bálint Kata
09:33
00:00


A fiatalok 60 százaléka elégedetlen a politikai rendszerrel, a kormánnyal. Szavazni még elmenne, de tüntetni már nem. Közéleti tevékenységet nem végez, az ilyesmi nem is nagyon érdekli. Ez derül ki a National Democratic Institute és a Political Capital nyári felméréséből, melynek eredményét Bálint Kata, a PC elemzője ismertette a Reggeli gyorsban.

16-29 éves fiatalokat kérdeztek, tehát azt a korosztályt, amelynek eszmélése az Orbán-kormányok idejére esik, de hiba lenne azt a következtetést levonni, hogy csak Orbán politikája miatt van az érdektelenség. A folyamat már évtizedekkel ezelőtt elkezdődött, a trend tisztán látható.

A kutatók 17 problémakörre kérdeztek rá. A válaszadók a legnagyobb gondnak az egészségügy állapotát látják, ezen kívül a megélhetés, és a korrupció izgatja őket. A koronavírussal különösebben nem foglalkoznak, az a 13. helyen áll, ami pedig még ennél is lényegtelenebb számukra, az a bevándorlás, a terrorizmus és a nemi szerepek átalakulása. Vagyis: Orbán kitalált ellenségképei nem nagyon hatnak rájuk.

A válaszadók többsége, 60 százaléka demokráciapárti. Igaz, nem tudja pontosan, hogy mit jelent az, milyen jogokkal jár demokráciában élni. Az egy absztrakt fogalom. Bizonyos szabadságjogokról hajlandóak lemondani, ha cserébe jobban élhetnek, vagyis több lesz a pénzük. Ami pedig valószínűleg megérne egy újabb kutatást, hogy ha egyszer elégedetlenek, akkor miért nem adnak ennek hangot, miért nem tiltakoznak.

Bálint Kata szerint a magyar fiatalok attitűdje nem különbözik jelentősen a térségbeli országokban mért hozzáállástól. A lengyelek és a szlovákok talán kicsit aktívabban, de például a csehek már passzívabbak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Reggeli gyors
2020.10.16. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert